ua en ru

ВР ухвалила закон про регламентування правового статусу та порядку присвоєння дипломатичних рангів.

Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін і доповнень до закону України "Про дипломатичну службу" (щодо регламентування правового статусу та порядку присвоєння дипломатичних рангів)". За відповідне рішення проголосували 315 депутатів з 409 зареєстрованих в залі.

Зокрема, законом встановлюється, що фінансування та матеріально-технічне забезпечення дипломатичної служби здійснюються за рахунок коштів державного бюджету України, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Відповідно до закону, прийняття на дипломатичну службу здійснюється на конкурсній основі, крім випадків, коли призначення на дипломатичні посади здійснює Президент України відповідно до Конституції України. Порядок проведення конкурсу для прийняття на дипломатичну службу визначається Кабінетом міністрів України.

Згідно із законом, у довготермінове відрядження для роботи в закордонних дипломатичних установах працівники структурних підрозділів Адміністрації Президента України, що забезпечують здійснення Президентом України повноважень у зовнішньополітичній сфері, структурних підрозділів апарату парламенту і секретаріату уряду, що забезпечують представництво голови ВР і прем´єр-міністра України у зносинах з органами влади інших держав та здійснення заходів з міжнародного співробітництва парламенту і уряду, направляються за поданням керівника відповідного органу за умови проходження конкурсу на заміщення посади на загальних засадах.

Окрім того, законом визначається, що життя і здоров´я працівників дипломатичної служби підлягають обов´язковому державному страхуванню в порядку, встановленому законодавством України, а працівники дипломатичної служби, направлені у довготермінове відрядження, підлягають обов´язковому державному медичному страхуванню в порядку, встановленому Кабміном.