ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект, що пропонує нову класифікацію автодоріг загального користування

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 9376 від 1 листопада 2011 ініційований Кабінетом міністрів України про внесення змін до статті 8 Закону України "Про автомобільні дороги" щодо класифікації автомобільних доріг загального користування.Текст законопроекту опубліковано на сайті ВР. "За" проголосували 266 нардепів.

Згідно з проектом закону, автомобільні дороги загального користування поділяються на автомобільні дороги державного та місцевого значення. Автомобільні дороги державного значення поділяються на міжнародні, національні, регіональні і територіальні.
До міжнародних автомобільних доріг належать дороги, що суміщаються з міжнародними транспортними коридорами та/або входять до Європейської мережі основних, проміжних, з'єднувальних автомобільних доріг та відгалужень, мають відповідну міжнародну індексацію і забезпечують міжнародні автомобільні перевезення.
До національних автомобільних доріг належать автомобільні дороги, суміщені з національними транспортними коридорами і не належать до міжнародних автомобільних доріг, та автомобільні дороги, що з'єднують столицю України - місто Київ, адміністративний центр Автономної Республіки Крим, адміністративні центри областей, місто Севастополь, великі промислові ікультурні центри з міжнародними автомобільними дорогами.
До регіональних автомобільних доріг належать автомобільні дороги, що з'єднують дві або більше областей, автомобільні дороги, що з'єднують основні міжнародні автомобільні пункти пропуску через державний кордон, морські й авіаційні порти міжнародного значення, найважливіші об'єкти національної культурної спадщини, курортні зони з міжнародними та національними автомобільними дорогами .
У територіальні автомобільних доріг належать автомобільні дороги, що з'єднують адміністративні центри Автономної Республіки Крим та областей з адміністративними центрами районів, містами обласного значення, міста обласного значення, адміністративні центри районів, а також автомобільні дороги, що з'єднують з дорогами державного значення основні аеропорти,морські та річкові порти, залізничні вузли, об'єкти національного і культурного надбання та курортного і природно-заповідного фонду, автомобільні пункти пропуску міжнародного та міждержавного значення через державний кордон.