ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект, що визначає повноваження місцевої влади у сфері благоустрою

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо благоустрою населених пунктів. Відповідний законопроект №9381 від 1 листопада 2011 р. ініційований Кабінетом міністрів України.
Проектом пропонується надати повноваження Кабінету міністрів та центральному органу виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства приймати підзаконні акти щодо сфери благоустрою населених пунктів, зокрема, нормативно-правові акти стосовно інвентаризації та паспортизації об'єктів благоустрою.

Крім цього, пропонується внести зміни до закону "Про місцеве самоврядування в Україні" з метою врахування можливості прийняття виконавчими органами сільських, селищних, міських рад рішень про організацію майданчиків для паркування, а також до Закону "Про здійснення державних закупівель" - щодо вдосконалення процедури закупівель робіт з утримання об'єктів благоустрою населених пунктів.

Внесення змін зумовлено необхідністю приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства (зокрема до законів "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" та "Про відходи"), усунення суперечностей і врахування особливостей утримання об'єктів благоустрою та їх окремих елементів. Зокрема, передбачається уточнити: повноваження сільських, селищних і міських рад та їх виконавчих органів у сфері благоустрою населених пунктів; вимоги щодо утворення підприємств для утримання об'єктів благоустрою державної та комунальної форм власності; порядок видачі дозволу на виконання земляних, монтажних і ремонтних робіт на об'єктах благоустрою; обов'язки власників та балансоутримувачів об'єктів благоустрою вулично-дорожньої мережі населених пунктів; вимоги щодо утримання майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин у межах населених пунктів тощо.