ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект про індустріальні парки

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 6 липня, ухвалила за основу законопроект "Про індустріальні парки", котрий законодавчо закріплює поняття "індустріального парку" як однієї з форм залучення інвестицій у облаштування і освоєння земельних ділянок для здійснення промислової та іншої господарської діяльності. Даний документ № 8396 від 15.04.2011 р., ініційований фракцієями НУ-НС, БЮТБ та ПР, підтримали 228 народних депутатів.

Законопроектом передбачається також: визначити правове становище органів державної влади та місцевого самоврядування і суб'єктів господарської діяльності як ініціаторів створення індустріальних парків на землях державної, комунальної й приватної власності; закріпити правовий статус керуючої компанії та учасників господарської діяльності на території індустріального парку, врегулювати суспільні відносини між ініціаторами, керуючою компанією, учасниками індустріального парку тощо.

Згідно із проектом, створення і функціонування індустріальних парків на території України здійснюється на таких засадах:
- вільний доступ до інформації про можливість використання земель для створення індустріальних парків;
- конкурентність у виборі приватної керуючої компанії індустріального парку на землях державної і комунальної власності;
- рівність усіх учасників індустріального парку у здійсненні господарської діяльності на території індустріального парку;
- гарантованості права власності на земельні ділянки на території індустріального парку;
- додержання умов договору на участь у створенні і функціонуванні індустріального парку;
- державної підтримки у створенні індустріальних парків тощо.

Індустріальні парки можуть створюватися на землях державної, комунальної та приватної власності. Право на створення індустріальних парків на землях державної і комунальної власності мають центральні і місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які за законом наділені повноваженнями розпорядження землею.

Право на створення індустріальних парків на землях приватної власності мають господарські товариства, фізичні особи-підприємці, які є власниками земельних ділянок, які згідно з цим законом відповідають вимогам щодо використання їх для індустріального парку.

Законопроект також містить положення про: основні права та обов'язки ініціатора та керуючої компанії індустріального парку; умови та порядок здійснення господарської діяльності на території індустріального парку; форми та види державних преференцій учасникам індустріального парку; підстави і порядок ліквідації індустріальних парків.