ua en ru

ВР прийняла законопроект про списання з ПЕК понад 24 млрд грн заборгованості за газ у 1997-2010 рр

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 12 травня, в ході вечірнього засідання прийняла законопроект, що передбачає комплексне списання заборгованості місцевих бюджетів перед підприємствами, що здійснюють постачання теплової енергії для населення, між підприємствами паливно-енергетичного комплексу за природний газ і електричну енергію яка утворилася за період у 1997- по 2010 рр. у сумі понад 24 млрд грн. Відповідний законопроект "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію" № 8440 від 22.04.2011 р., ініційований фракцією Партії регіонів, підтримали 256 народних депутатів.

Також парламентарі внесли відповідні зміни до Податкового кодексу України, ухваливши за основу та в цілому законопроект щодо питань оподаткування природного газу та електричної енергії (№ 8352 від 05.04.2011 р.).

Законопроектом передбачається комплексне списання заборгованості включаючи пені і штрафи зокрема:

заборгованість за спожитий природний газ:
4 млрд 916 млн грн - борг з пенею і штрафами підприємств теплопостачання за природний газ перед ДК "Газ України";
7 млрд 402 млн грн - борг з пенею і штрафами суб'єктів господарювання з постачання природного газу за регульованим тарифом (Облгазів) перед ДК "Газ України";
- ДК "Газ України" перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" в межах суми, що списується підприємствам, що виробляють, транспортують та постачають теплову енергію населенню та суб'єктам господарювання, що здійснюють постачання природного газу за регульованим тарифом (Облгазам) перед ДК "Газ України" - 12 млрд 318 млн грн.

заборгованість за спожиту електричну енергію:
- суб'єктів господарювання з постачання електричної енергії за регульованим тарифом (обленерго) перед ДП "Енергоринок" на суму 1008,2 млн грн.
- ДП "Енергоринок" перед підприємствами - виробниками електричної енергії на аналогічну суму - 1008,2 млн грн.
- ДП "Енергоринок" перед підприємствами з передачі електроенергії магістральними і міждержавними електромережами 861,4 млн грн.
- ДП "Енергоринок" перед фондом вітроенергетики 310,5 млн грн.

Як йдеться у пояснювальній записці, прийняття законопроекту "надасть можливість покращити фінансово-економічну ситуацію у сфері газопостачання, електропостачання та житлово-комунальному господарстві, створити умови для належного функціонування сфери газопостачання, теплопостачання, електропостачання, позитивно вплине на зниження соціальної напруги, спричиненої неефективним регулюванням діяльності підприємств житлово-комунального господарства, підприємств газо- та електропостачання".