ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект про систему депозитарного обліку цінних паперів

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 9428 від 8 листопада 2011 ініційований Кабінетом міністрів України про систему депозитарного обліку цінних паперів. Текст законопроекту опубліковано на сайті ВР.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, основними завданнями проекту закону є створення централізованої депозитарної системи в Україні, уніфікації принципів та порядку здійснення діяльності учасниками депозитарної системи та взаємодії між ними.
Також проект закону усуває існуючі недоліки в системі обліку прав власності на цінні папери, вводить чіткі та прозорі механізмі здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, вирішує коло корпоративних конфліктів, пов'язаних з веденням реєстру власників іменних цінних паперів.
Проектом закону встановлено мінімальні вимоги до статутного капіталу Центрального депозитарію, його виняткові повноваження, підстави призначення тимчасової адміністрації Центрального депозитарію, вимоги до його статуту і узгодження внесення до нього змін, порядок і принципи формування органів управління Центральним депозитарієм, а також порядок прийняття ними рішень.
Законопроектом передбачено порядок і принципи взаємодії Центрального депозитарію та депозитарних установ по забезпеченню депозитарного обслуговування обігу цінних паперів в Україні, у тому числі порядку складання та надання реєстру власників іменних цінних паперів.
Крім того, проект закону встановлює механізми захисту від розкриття і розголошення інформації з системи депозитарного обліку емісійних цінних паперів і вводиться застосування електронного документообігу та використання електронного цифрового підпису між професійними учасниками депозитарної системи України, в тому числі з обліку прав власності на цінні папери.