ua en ru

ВР прийняла за основу проект закону про національний культурний продукт

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 15 червня, прийняла за основу проект закону "Про національний культурний продукт", котрий визначає кілька напрямків (стратегічних завдань) у здійснюваній державою підтримці національного культурного продукту. Відповідний документ за № 4298 від 01.04.2009 р. ініційований народним депутатом від фракції НУ-НС В'ячеславом Кириленком, підтримали 266 народних депутатів.

Пропонований законопроект має регулювати відносини, пов'язані зі створенням, виготовленням, розповсюдженням і споживанням національного культурного продукту в інформаційно-культурному просторі України.
Він спрямований на:
- забезпечення розвитку національних культурних індустрій, належної присутності національного культурного продукту на вітчизняному ринку та в культурному споживанні людей;
- збереження і розвиток національної культурної традиції, формування міцної національної ідентичності громадян України засобами культури і мистецтва, і через це - сприяння консолідації українського суспільства;
- забезпечення цілісності національного інформаційно-культурного простору та повноструктурності національної культури.
Законопроектом визначаються кілька напрямків (стратегічних завдань) у здійснюваній державою підтримці національного культурного продукту:
- підтримка авторів, що створюють національні твори;
- підтримка виробників національного культурного продукту;
- підтримка національних каналів культурної комунікації;
- забезпечення доступу споживачів до національного культурного продукту;
- промоція національного культурного продукту в Україні та за кордоном.

На думку автора, запровадження пропонованого закону уже в ближчій перспективі призведе до прискорення розвитку національних культурних індустрій - книговидання, музичної індустрії, кіновиробництва, галерейної справи тощо.