ua en ru

ВР прийняла за основу проект закону про декриміналізації економічних злочинів ініційований Януковичем

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 9221 від 27 вересня 2011р. ініційований Президентом України Віктором Януковичем про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності). За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Законопроектом пропонується за вчинення злочинів у господарській сфері замість покарання у вигляді позбавлення волі ввести санкцію у вигляді штрафу. Штраф може бути замінений судом на інше покарання лише у разі його несплати в строк, встановлений судовим рішенням.
Також замінити позбавлення волі на штраф пропонується і в тих випадках, коли суб'єктом злочину є посадова особа юридичної особи приватного права.
Законопроект скасовує кримінальну відповідальність за ті діяння у сфері господарської діяльності, які на сьогодні втратили ознаки підвищеної суспільної небезпеки, достатньої для переслідування їх в кримінальному порядку.
За вчинення таких правопорушень законопроектом встановлюється адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафів.
Проектом закону пропонується встановити, що взяття під варту не може бути застосоване до раніше несудимим особи, підозрюваного або обвинуваченого у вчиненні злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, за винятком випадків, коли вона переховується від органів слідства або перешкоджає розслідуванню справи.
Щодо підстав застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту у справах про злочини у сфері економіки та господарської діяльності, а також у справах про посадових злочинів, скоєних підприємцями, законопроектом запроваджується механізм, згідно з яким підозрюваного, обвинуваченого у таких справах може бути взятий під варту лише у разі невнесення ними коштів в якості застави або укриття від органів слідства або перешкоджанні розслідуванню справи.
Законопроектом також встановлено перелік складів злочинів у сфері господарської діяльності, залучення до відповідальності за які можливо виключно на підставі скарги потерпілого. При цьому порядок притягнення до кримінальної відповідальності за скаргою потерпілого передбачає, що відповідна кримінальна справа підлягає припиненню у разі, якщо потерпілий примириться з обвинуваченим до моменту видалення суду до нарадчої кімнати для постановлення вироку.
Проект закону розроблено з метою гуманізації існуючих в законодавстві України санкцій за вчинення кримінальних злочинів у сфері економіки та господарської діяльності.