ua en ru

ВР прийняла за основу урядовий законопроект щодо контролю за обігом цільових облігацій

Верховна Рада України (ВР) сьогодні в ході вечірнього засідання прийняла за основу урядовий законопроект, спрямований на вдосконалення системи регулювання та контролю за розміщенням, обігом та погашенням цільових облігацій, в тому числі, виконання зобов'язань за якими передбачається об'єктами житлового будівництва. Відповідний документ № 7408 від 01.12.2010 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо цільових облігацій", ініційований Кабінетом міністрів України, підтримали 249 народних депутатів.

Законопроектом передбачено внесення змін до статей 3, 7, 8, 10 та 30, а також доповнення новою статтею 8 закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", внесення змін до статті 11 закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", статті 4 закону України "Про інвестиційну діяльність", статті 5 закону України "Про страхування" та статті 195 Цивільного кодексу України.

Зазначені зміни до закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" передбачають:
- введення норми щодо можливості розміщення облігацій лише у бездокументарній формі;
- встановлення особливостей для погашення відсоткових, дисконтних та цільових облігацій.

Крім того, законопроектом також передбачено введення нової статті 8-1 до закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" з метою законодавчого передбачення особливостей емісії, розміщення та обігу цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими передбачається об'єктами житлового будівництва, зокрема:
- обмеження кола можливих емітентів "житлових" облігацій та суми, на яку вони можуть їх розміщувати;
- передбачення необхідності емітенту цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими передбачається об'єктами житлового будівництва, здійснювати страхування своєї фінансової відповідальності за збитки, що можуть бути завдані власникам таких облігацій.