ua en ru

ВР відхилила законопроект, що встановлює вік статевого дозрівання

Верховна Рада Україна (ВР) відхилила законопроект № 9136 від 9 вересня 2011 р., ініційований народним депутатом від НУ-НС Віктором Шемчуком про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо статевих зносин з особою, яка не досягла 16-річного віку). За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 271 народний депутат з мінімально необхідних 226.
Завданням проекту закону є конкретизація норми Кримінального кодексу про відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості з метою зниження рівня впливу людського фактора на визначення винності чи невинності у скоєнні злочину безпосередньо при встановленні факту статевої зрілості, оскільки в такому випадку використовується оціночне поняття. Така конкретизація норми передбачає спрощення завдання правоохоронних органів встановлення вини при скоєнні даного злочину
Так, згідно із законопроектом, статтю 155 Кримінального кодексу України пропонується розширити визначенням віку статевої зрілості. Проект закону передбачає, що статева зрілість настає з шістнадцяти років.
Крім того, проектом закону передбачається внести пункт 3 до статті 155 Кримінального кодексу, згідно з яким звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка мала статеві зносини з особою, яка досягла чотирнадцятирічного віку, але якій не виповнилося шістнадцять років, якщо за заявою цієї неповнолітньої особи рішенням суду було надано право на шлюб і встановлено, що це відповідає її інтересам.