ua en ru

ВР ухвалила в першому читанні законопроект, згідно з яким НБУ може займатися видобутком і виробництвом дорогоцінних металів

Верховна Рада Україна (ВР) сьогодні, в ході пленарного засідання, ухвалила за основу в першому читанні законопроект № 9440 від 10 листопада 2011 р. ініційований народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Каракаєм про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань діяльності Національного банку Україна). За ухвалення відповідного законопроекту проголосувало 264 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Зміни вносяться законопроектом припускають, здійснення Національним банком України (НБУ) діяльності, пов'язаної з розвідкою, видобутком, виробництвом дорогоцінних металів і першочерговим скупкою брухту дорогоцінних металів з метою поповнення золотовалютних резервів. Золотовалютні резерви держави включають в себе активи, визнані світовим співтовариством і призначені для міжнародних розрахунків. Крім того, золотовалютний резерв є засобом забезпечення внутрішньої і зовнішньої стабільності національної грошової одиниці України. За підрахунками фахівців, розробка тільки одного з найбільш підготовлених родовищ золота - Клинцівське родовища, дозволить збільшити золотий запас України приблизно на 30 т, що в діючих на сьогодні цінах становить близько 1,6 млрд дол
Крім цього, початок видобутку і виробництва золота дозволить:
- ввести боргові зобов'язання НБУ;
- забезпечити випуск інвестиційних монет, які будуть альтернативним засобом накопичення для населення;
- створити додаткові робочі місця, що призведе до збільшення грошових доходів населення, зростання споживання товарів, робіт і послуг, надходження податків і зборів до Державного бюджету України.
Крім того, поповнення золотовалютного резерву передбачається здійснювати за рахунок переробки та афінажу брухту дорогоцінних металів. З цією метою пропонується вдосконалити і зробити більш привабливим порядок першочергового викупу Національним банком України брухту дорогоцінних металів у вигляді брухту ювелірних та побутових виробів з таких металів, зливків і монет, як безпосередньо у населення, так і у скупників і ломбардів.
Також законопроектом пропонується надати право Національному банку використовувати кошти золотовалютних резервів на цілі, передбачені кошторисом доходів і витрат Національного банку України.
Крім того, з метою забезпечення прозорості діяльності Національного банку України, інформування та освіти споживачів з надання фінансових послуг передбачається, що НБУ буде публікувати відповідні відомості на сторінках свого офіційного інтернет-представництва та створювати програми і передачі засобами власної телерадіоорганізації.
Варто відзначити, що прийнятий законопроект містить норму, згідно з якою
відомча охорона НБУ в межах повноважень, має право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби активної оборони і табельну вогнепальну зброю в порядку, передбаченому законом України "Про міліцію". Однак при голосуванні за відповідний проект закону було прийнято рішення, при підготовці законопроекту до другого читання цю норму виключити.