ua en ru

ВР пропонують звільнити від штрафів платників податків, які не подали накладні через кібератаки

ВР пропонують звільнити від штрафів платників податків, які не подали накладні через кібератаки Фото: Верховна Рада України (twitter.com/Верховна Рада)

Сьогодні в Раді був зареєстрований відповідний законопроект

Верховній Раді України пропонують звільнити від штрафів платників податків, які не подали податкові та акцизні накладні у зв'язку з хакерською атакою. Відповідний законопроект №6684 "Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп'ютерних мереж платників податків)" був зареєстрований у Раді 12 липня 2017 року.

Так, у пояснювальній записці підкреслюється, що несанкціоноване втручання у роботу комп'ютерних мереж призвело до втрати і блокування інформації. Значна кількість платників податків користувалося М.Е.Doс, за допомогою якої проводилася процедура реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань і формування податкової звітності з ПДВ. Відзначається, що починаючи з 5 липня реєстрація податкових накладних/розрахунків коригувань і формування податкової звітності через М.Е.Doс неможлива в результаті проведення слідчих дій департаментом кіберполіції.

Разом з тим 29 червня на сайті Державної фіскальної служби було розміщено оголошення, що за допомогою сервісу "Електронний кабінет платника" платники податків мають можливість створити і відправити податкову звітність до органів ДФС. Однак автори законопроекту звертають увагу, що сервіс "Електронний кабінет платника" стабільно не працює і постійно відключається.

Таким чином, проектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу і передбачити термін, у який платник податків зобов'язаний відновити бази даних обліку, які були пошкоджені в результаті кібератаки. Документом також передбачається звільнити платників податків від штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних, складених в період з 1 по 30 червня 2017 року. Також буде надана можливість зареєструвати такі податкові та акцизні накладні до 31 липня 2017 року.

Варто відзначити, що діючими нормами Податкового кодексу встановлено великі штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних (від 10 до 50% суми ПДВ - відповідно до ст.1201 Податкового кодексу України, від 2 до 50% від обсягу пального - згідно ст.1202 кодексу).

Нагадаємо, 4 липня Кабінет міністрів України схвалив і направив на розгляд ВР законопроект про скасування відповідальності бізнесу за порушення термінів подання звітності у зв'язку з кібератаками.

"Ми даємо можливість подати звітність до 15 липня, і це усуне всі проблеми", - сказав міністр фінансів Олександр Данилюк.