ua en ru

Кабмін схвалив скасування відповідальності за порушення термінів подання звітності через кібератак

Кабмін схвалив скасування відповідальності за порушення термінів подання звітності через кібератак Фото: Олександр Данилюк (kmu.gov.ua)

Законопроект направлений на розгляд Верховної Ради

Кабінет міністрів України схвалив і направив на розгляд Верховної Ради законопроект про скасування відповідальності бізнесу за порушення термінів подання звітності у зв'язку з кібератаками. Відповідне рішення було ухвалене сьогодні в ході засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми даємо можливість подати звітність до 15 липня, і це усуне всі проблеми", - сказав міністр фінансів Олександр Данилюк.

Законопроектом, ініційованим Державної фіскальною службою, передбачено продовження термінів подачі звітності. А також реєстрації податкових накладних для суб'єктів господарювання, які зазнали атаки хакерів.

Ухвалення цього законопроекту врегулює ситуацію ненавмисного порушення платниками податків граничних термінів реєстрації податкових накладних та / або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних з причин несанкціонованого втручання третіх осіб в роботу комп'ютерних мереж.

У зв'язку з чим до Податкового кодексу вносяться зміни про незастосування штрафних санкцій, передбачених пунктом 1201.1 статті 1201 Кодексу, за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних та / або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, встановлених пунктом 201.10 статті 201 Кодексу, які були складені в період з 01 по 15 червня 2017 року.

При цьому, такі штрафні санкції не застосовуються тільки в разі, якщо реєстрація таких податкових накладних та / або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних відбулася не пізніше 15 липня 2017 року.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів України запропонувало внести зміни до Податкового кодексу, які передбачають скасування штрафних санкцій щодо підприємств за пізню реєстрацію податкових накладних у разі, якщо така мала місце в результаті хакерської атаки.