ua en ru

ВР пропонує збільшити штрафи за незабезпечення доступу до будівель особам з інвалідністю

ВР пропонує збільшити штрафи за незабезпечення доступу до будівель особам з інвалідністю Фото: Верховна Рада України (president.gov.ua)

За основу прийнято законопроект, який встановлює вимоги щодо відповідного доступу

Верховна Рада України пропонує збільшити штрафи за незабезпечення безперешкодного доступу до будівель та споруд особам з інвалідністю. Відповідний законопроект № 6536 за основу підтримав 241 нардеп, передає кореспондент РБК-Україна.

Законопроект пропонує посилити вимоги щодо забезпечення доступності для осіб з інвалідністю територій населених пунктів, житлових, громадських будівель і споруд і виконання відповідних норм у будівельній, містобудівній та архітектурній діяльності.

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", "Про основи містобудування", "Про архітектурну діяльність" та "Про регулювання містобудівної діяльності".

Зміни встановлюють вимоги щодо відповідності житлових приміщень осіб з інвалідністю, під'їздів, сходових майданчиків таких будинків стандартам і правилам щодо доступності для відповідних груп населення, а також обов'язки архітектора і проектувальників, замовників та підрядників, власників та користувачів об'єктів архітектури дотримуватися відповідних будівельних норм, стандартів і правил.

Проектом також пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення законодавства при плануванні та забудові територій в частині відповідності будівельних норм, стандартів і правил щодо доступності для маломобільних груп населення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з українського законодавства зникне термін "інвалід".