ua en ru

ВР пропонує створити експортно-кредитне агентство для підтримка експортних операцій

Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу законопроект № 9373 від 1 листопада 2011 р. ініційований Кабінетом міністрів України про державну фінансову підтримку експортної діяльності. Текст законопроекту опубліковано на сайті ВР. "За" відповідне рішення проголосувало 265 нардепів.

Так, згідно проекту закону, передбачається створення державою в особі Кабінету міністрів України державної фінансової установи - експортно-кредитного агентства у формі публічного акціонерного товариства з метою страхування українського експортера від комерційних та некомерційних ризиків та надання гарантії виконання іноземним покупцем зобов'язань за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), гарантій банкам-кредиторам за наданими експортними кредитами та гарантування виконання зобов'язань українських експортерів під час участі в міжнародних тендерах.
Крім того, законопроектом передбачено, що державна фінансова підтримка експортної діяльності може здійснюватися шляхом: надання банками-кредиторами експортних кредитів: українським експортерам згідно з укладеними зовнішньоекономічними договорами (контрактами) для здійснення експорту або забезпечення виробництва товарів українського походження; іноземним покупцям або банкам іноземних покупців під зобов'язання закупівлі ними товарів українського походження; здійснення державним експортно-кредитним агентством: страхування експортних кредитів і зовнішньоекономічних договорів (контрактів).