ua en ru

ВР підтримала вето Президента та відхилила урядові зміни до КПК щодо обґрунтованості застосування взяття

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 12 травня, в ході вечірнього засідання підтримала пропозицію Президента України щодо відхилення ухваленого урядового законопроекту "Про внесення зміни до статті 155 Кримінально-процесуального кодексу України щодо обґрунтованості застосування взяття під варту". Відповідне рішення підтримали 250 народних депутатів.

Нагадаємо, 3 лютого 2011 р. Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому даний законопроект (№7084 від 06.09.2010 р.), ініційований Кабінетом міністрів України. Тоді його підтримали 350 народних депутатів.

Законопроект запроваджує міжнародні стандарти у сфері порядку застосування запобіжних заходів, які передбачають більш широке використання альтернативних взяттю під варту запобіжних заходів, встановити чіткі формалізовані критерії можливості та обґрунтованості застосування взяття під варту з метою зменшення випадків обрання стосовно підозрюваних, обвинувачених або підсудних запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Зокрема, у ст. 155 Кримінально-процесуального кодексу частина 1 викладена в новій редакції, передбачивши загальне правило щодо можливості застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту осіб, які вчинили злочини, за які передбачено позбавлення волі на строк понад п'ять років (у чинному КПК - понад три роки), а також установити 6 виняткових випадків, коли взяття під варту може бути застосовано і до осіб, які вчинили злочини, за які передбачено менше п'яти років позбавлення волі.

Ухваленим актом доповнено статтю 155 двома новими частинами, в яких встановлюються вимоги до постанови про взяття під варту у випадках, передбачених частиною 1 ст. 155 проекту, та визначає місце ув'язнення осіб, хворих на туберкульоз.