ua en ru

ВР підтримала в першому читанні законопроект про прокуратуру

Народні депутати України підтримали в першому читанні президентський законопроект №3541 "Про прокуратуру". За відповідне рішення проголосували 286 народних депутатів.

Народні депутати України підтримали в першому читанні президентський законопроект №3541 "Про прокуратуру". За відповідне рішення проголосували 286 народних депутатів.

Крім того, депутати 287 голосами проголосували за те, щоб пройти розгляд даного закону в другому читанні за скороченою процедурою.

Згідно законопроекту про прокуратуру в президентській редакції передбачається ліквідація функції так званого загального нагляду, а значить, прокуратура буде позбавлена повноважень здійснювати перевірку дотримання чинного законодавства, починаючи з будь-якого малого приватного підприємства і аж до Кабінету міністрів, не зможе самостійно виявляти порушення законів, проводити за ним досудове слідство, наглядати за цим наслідком і одночасно підтримувати по ньому державне обвинувачення, тобто за умови прийняття поданого Президентом законопроекту прокуратура не буде виконувати не властиві їй функції.

Це стосується і функцій прокуратури щодо досудового слідства.

Також проектом не передбачено існування слідчих підрозділів та спеціальних прокуратур - природоохоронних, військових транспортних та інших.

Сьогодні на службі в прокуратурі знаходиться понад 15 тис. осіб і в разі повного ухвалення нового законопроекту, ця чисельність істотно зменшиться і, відповідно, зменшиться навантаження на держбюджет.

Даний законпроєкт є одним з необхідних для підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, наміченого на 28-29 листопада.

Видима легкість ухвалення законопроекту в першому читанні була пов'язана з тим, що проект був підготовлений Адміністрацією Президента з урахуванням зауважень Венеціанської комісії, і опозиція проти його ухвалення не заперечувала, хоча і заявляла, що АП не достатньо врахувала побажання ВК і опозиція могла б зробити це краще.