ua en ru

ВР виділила ЦВК 48 млн грн для проведення перевиборів у проблемних округах

Народні депутати України підтримали законопроект 3150 "Про внесення змін до закону України про державний бюджет України на 2013 р. (щодо збільшення видатків Центральної виборчої комісії)", яким відселяються кошти для проведення виборів у проблемних округах 15 грудня 2013 р., передає кореспондент РБК-Україна.

Народні депутати України підтримали законопроект 3150 "Про внесення змін до закону України про державний бюджет України на 2013 р. (щодо збільшення видатків Центральної виборчої комісії)", яким виділяються кошти для проведення виборів у проблемних округах 15 грудня 2013 р., передає кореспондент РБК-Україна.

За відповідне рішення проголосувало 316 народних депутатів. "Проти" проголосувало 0 депутатів. Утрималися 0 депутатів.

Як повідомив під час представлення в парламенті законопроекту голова комітету ВР з питань бюджету, депутат від Партії регіонів Євген Геллер, даний законопроект збільшує фінансування ЦВК на 48,8 млн грн. за рахунок збільшення на таку ж суму коштів, що перераховуються Нацбанком.

Документ надає можливість ЦВК розрахуватися по заборгованості за проведення виборів у 2012 р. (а саме за закупівлю і використання відеокамер на виборчих дільницях), і провести підготовку і проведення виборів у п'яти проблемних округах, які Верховна Рада призначила на 15 грудня 2013 р.

Крім того, як заявив, виступаючи в парламенті, народний депутат України від фракції "Удар" Павло Різаненко, з виділеної суми 11 млн грн. піде на компенсацію заборгованості, сформованої в результаті закупівлі відеокамер на виборах 2012 р.

"Хочу звернути вашу увагу, що лише 20 млн грн і тих 48 млн грн йдуть на проведення позачергових виборів на 5-ти проблемних округах. Решта грошей - це 14 млн грн на введення державного реєстру виборців і 11 млн грн - на погашення боргу за відеокамери", - заявив Різаненко.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу і в цілому проект закону №2971-д, яким призначила довибори у п'яти одномандатних виборчих округах - №№ 94, 132, 194, 197 і 223 - на 15 грудня 2013 р.

Нагадаємо, парламентські вибори в Україні відбулися 28 жовтня 2012 р. Проте до ВР пройшли 445 народних депутатів. 5 листопада Центрвиборчком визнав неможливим встановлення достовірних результатів голосування на виборах народних депутатів ВР VII скликання на округах № 94, 132, 194, 197 і 223 у зв'язку із численними порушеннями, допущеними в ході голосування і підрахунку голосів.

В окрузі №94 у Київській області, згідно із протоколами, переміг опозиціонер Віктор Романюк, однак кандидат від ПР Тетяна Засуха через суд домоглася скасування результатів голосування на 30 дільницях. В окрузі №132 також переміг кандидат від "Батьківщини" Аркадій Корнацький, проте кандидат від влади Віталій Травянко оскаржив результати. Все закінчилося втручанням "Беркуту" у виборчий процес. У Черкаській області в округах №194 і №197, згідно із протоколами, перемогли опозиціонери Микола Булатецький і Леонід Доценко, однак через суди підрахунок результатів був зірваний Валентиною Жуковською та Богданом Губським. У київському окрузі №223 виборчий процес перетворився на фарс. ОВК не захотіла визнавати результати голосування за протоколами, за якими Юрій Левченко зі "Свободи" переміг екс-голову Шевченківської райдержадміністрації столиці Віктора Пилипишина.

Після виборів було вирішено провести у проблемних округах перевибори. Однак це питання затягнулося більш ніж на півроку.

Додамо, що перевибори ву проблемних округах пройдуть за старим законом.