ua en ru

ВР планує заборонити всі види рубок на території пралісів

ВР планує заборонити всі види рубок на території пралісів Фото: Верховна Рада України

Документ підтримали 235 нардепів

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №4480 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони лісів відповідно до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат". За документ проголосували 235 депутатів, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, згідно з документом, праліси - це природні ліси, які не зазнали безпосереднього впливу людської діяльності в ході свого розвитку.

Так, передбачається заборонити в пралісах заготівлю деревини, а також всі види рубок, в тому числі проведення санітарно-оздоровчих рубок, і видалення захаращеності.

Крім того, в пралісах повинні проводитися заходи щодо їх відновлення, заходи по підвищенню продуктивності та поліпшення якісного складу лісів.

При цьому планується встановити, що порушення вимог з охорони пралісів, правил та інструкцій по відновленню, поліпшенню стану і породного складу лісів, а також по використанню ресурсів спілої деревини тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум становить 17 гривень) і на посадових осіб - від 1 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, раніше в Європейському союзі заявили, що заборона на експорт лісу-кругляка з України не запобігає незаконній вирубці.