ua en ru

ВР планує відновити право сторін кримінальної справи самостійно призначати експертизи

ВР планує відновити право сторін кримінальної справи самостійно призначати експертизи Фото: засідання ВРУ (Віталій Носач, РБК-Україна)

Раді пропонують ввести Єдиний державний реєстр судових експертиз

Нардепи підтримали за основу в першому читанні законопроект №8336 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного забезпечення здійснення судово-експертної діяльності", передає кореспондент РБК-Україна.

За документ проголосували 246 парламентарів, а скорочену процедуру підготовки проекту до другого читання підтримали лише 190 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Автори документа підкреслюють, що 15 березня 2018 року були введені у дію норми закону "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" щодо зміни підстав проведення експертизи, а також порядку залучення експертів. Вони відзначили, що змінений порядок призначення експертиз створює перевантаженість суддів і уповільнює здійснення досудового розслідування.

За приблизними оцінками, мова йде про призначення щорічно близько 800 тисяч експертиз у кримінальних провадженнях.

"Серйозною проблемою при здійсненні судово-експертної діяльності є втручання у діяльність судового експерта, що негативно впливає на незалежність експертів. Нерідкі випадки зловживання правом на допит експерта з боку слідства під час досудового розслідування, в результаті чого відбувається тиск на експертів і втручання у їх діяльність", - підкреслюють автори проекту.

У зв'язку з цим планується передбачити можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів (в тому числі на договірних умовах), крім обов'язку сторони звинувачення звертатися із клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді в разі необхідності проведення почеркознавчої експертизи, лінгвістичної експертизи мови, експертизи відео-, звукозапису, економічної експертизи, товарознавчої експертизи (якщо вартість об'єкта товарознавчої експертизи в 200 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб), психіатричної експертизи.

Пропонується встановити кримінальну відповідальність за втручання у діяльність судексперта з метою перешкодити його професійній діяльності, а також відповідальність за умисне знищення або пошкодження майна, що належить експерту.

Згідно з проектом, допит експерта передбачається тільки на стадії судового розгляду. Планується передбачити можливість слідчого, прокурора отримувати письмові роз'яснення висновку експерта.

Крім того, пропонується ввести Єдиний державний реєстр судових експертиз та експертних досліджень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Верховній раді України зареєстрований законопроект №8336 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного забезпечення здійснення судово-експертної діяльності". Документ був внесений в Раду 4 травня 2018 року.

Раніше глава ГПУ Юрій Луценко заявив, що поправки в Кримінальний процесуальний кодекс України паралізували правоохоронну систему.