ua en ru

ВР планує скасувати обов'язкову держреєстрацію іноземних інвестицій

ВР планує скасувати обов'язкову держреєстрацію іноземних інвестицій Фото: Верховна Рада України

За відповідний документ проголосував 261 парламентарій

Верховна Рада України (ВРУ) підтримала в першому читанні за основу законопроект № 2763 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов'язковості державної реєстрації іноземних інвестицій". За документ проголосував 261 парламентарій, передає кореспондент РБК-Україна.

Скорочену процедуру підготовки проекту закону до другого читання підтримало 240 нардепів.


Наголошується, що метою прийняття проекту є створення сучасних умов для залучення інвестицій шляхом максимального спрощення порядку залучення фінансування.

Зокрема, законопроектом пропонується скасувати низку статей законодавчих актів (статті 395 Господарського кодексу України, пункту четвертого частини першої статті 1, статей 13 та 14 закону "Про режим іноземного інвестування") щодо обов'язковості державної реєстрації інвестицій, зокрема іноземних, і виклад статті 15 закону "Про режим іноземного інвестування" у новій редакції, яка також скасовує, до того ж, як попередню, так і актуальну державну реєстрацію інвестицій і замінює її лише подачею відповідно до встановлених чинним законодавством форм і строків статистичної звітності про вже здійснені іноземних інвестиції

Автори законопроекту зазначають, що обов'язковість такої реєстрації тільки створює невиправдані перешкоди для бізнесу, оскільки факт того, що суб'єкт господарювання має іноземні інвестиції фіксується статутними документами і вноситься в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

"Інформація про наявність іноземних інвестицій, їх розмір і структура інвесторів є загальнодоступною інформацією. У зв'язку з цим процедура реєстрації іноземних інвестицій не має інформаційного сенсу, тому що ту ж саму інформацію будь-хто може отримати вільно", - сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україну сьогодні, 10 травня, приїхала місія МВФ.