ua en ru

ВР відмовилась внести додаткові заходи щодо стимулювання розвитку вітчизняного машбуду для АПК

Верховна Рада України (ВР) у ході вечірнього засідання відмовилась ухвалити у другому читанні та відхилила законопроект "Про внесення змін до закону "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" щодо вжиття додаткових заходів по виробництву сучасної конкурентоздатної сільськогосподарської техніки.

Відповідний проект (№ 7048 від 26.08.2010 р.), ініційований народним депутатом від фракції Народної партії Василем Шпаком, підтримали 84 з 226 необхідних народних депутатів.

Законопроект був розроблений з метою створити для вітчизняних машинобудівних підприємств більш сприятливі умови, котрі стимулювали б освоєння виробництва кращих зразків сільськогосподарських машин з використанням сучасної елементної бази іноземного виробництва з подальшим налагодженням виробництва власної високотехнологічної елементної бази. Проектом, зокрема, уточнено порядок визначення питомої ваги вітчизняного виробництва у вартості техніки, а також введено диференціацію граничної питомої ваги за роками освоєння виробництва.

Згідно із проектом, вітчизняна техніка і обладнання для агропромислового комплексу - це техніка і обладнання, що виготовляються підприємствами України, у вартості яких питома вага сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей і комплектуючих виробів вітчизняного виробництва, разом з витратами на оплату праці фізичних осіб - резидентів України, які зайняті безпосереднім виготовленням такої техніки та/або обладнання, з передбаченими обов´язковими нарахуваннями на заробітну плату таких осіб, прямими виробничими витратами енергії та/або енергоносіїв, а також інших прямих витрат, пов´язаних з виробництвом цієї техніки і обладнання, становить більше 50%.

Нагадаємо, 23 вересня 2010 р. ВР прийняла за основу зміни до закону про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу.