ua en ru

ВР визначила розрахунок тарифу для домашніх сонячних електростанцій

ВР визначила розрахунок тарифу для домашніх сонячних електростанцій Ілюстративне фото (Varnum LLP)

Закон покликаний повернути власникам наземних домашніх СЕС право підключити їх по "зеленому" тарифу

Верховна рада України схвалила за основу і в цілому законопроект №10357, яким передбачається порядок розрахунку "зеленого тарифу" для усіх домашніх сонячних електростанцій незалежно від розміщення і встановленої потужності. Проект закону підтримали 243 нардепи, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, даний документ повинен усунути неузгодженості в законі про альтернативні джерела енергії і надає можливість будувати сонячні електростанції (СЕС) як на землі, так і на дахах і фасадних конструкціях.

У пояснювальній записці наголошується, що закон визначає порядок розрахунку "зеленого" тарифу для всіх домашніх сонячних електростанцій незалежно від розміщення і встановленої потужності.

Варто відзначити, в законі про аукціони з розподілу квот підтримки виробників "зеленої" електроенергії №8449-д, який раніше прийняла ВР, прописаний порядок розрахунку "зеленого" тарифу для СЕС до 50кВт за умови їх розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд. Через прийняття даного закону власники наземних домашніх СЕС втратили право підключити свої електростанції по "зеленому" тарифу.

Як писало РБК-Україна раніше, наприкінці квітня ВР схвалила законопроект №8449-д. Згідно з ним, з 1 січня 2020 року отримання підтримки для суб'єктів господарювання, які реалізують у сфері відновлюваних джерел енергетики проекти певної величини, можливе виключно за участю таких суб'єктів в аукціоні з розподілу квоти підтримки і їх перемоги.

Нагадаємо, в Кабміні підрахували, що загальний обсяг потенційних інвестицій у проекти відновлюваної енергетики України становить 12 млрд євро.