ua en ru

ВР визначила повноваження місцевої влади в сфері благоустрою

Верховна Рада Україна прийняла в другому читанні і як закон проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування. Відповідний законопроект № 9381 від 1 листопада 2011 р ініційований Кабінетом міністрів України . "За" ухвалення законопроекту проголосували 238 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Проектом пропонується надати повноваження Кабінету міністрів і центральному органу виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства приймати підзаконні акти по сфері благоустрою, зокрема, нормативно-правові акти інвентаризації та паспортизації об'єктів благоустрою.

Крім цього, пропонується внести зміни в закон "Про місцеве самоврядування в Україні" з метою урахування можливості прийняття виконавчими органами сільських, селищних, міських рад рішень про організацію майданчиків для паркування, а також у закон "Про здійснення державних закупівель" - по вдосконаленню процедури закупівель робіт з утримання об'єктів благоустрою.

Внесення змін обумовлено необхідністю приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства (зокрема до законів "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" та "Про відходи"), усунення протиріч і врахування особливостей утримання об'єктів благоустрою та їх окремих елементів.Зокрема, передбачається уточнити: повноваження сільських, селищних і міських рад та їх виконавчих органів у сфері благоустрою; вимоги щодо утворення підприємств для утримання об'єктів благоустрою державної та комунальної форм власності, порядок видачі дозволу на виконання земляних, монтажних і ремонтних робіт на об'єктах благоустрою; обов'язки власників та балансоутримувачів об'єктів благоустрою вулично-дорожньої мережі населених пунктів; вимоги з утримання майданчиків та зон для вигулу домашніх тварин в межах населених пунктів тощо.