ua en ru

ВР схвалила створення експортно-кредитного агентства для підтримки експортних операцій

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в другому читанні і як закон законопроект № 9373 від 1 листопада 2011 р. ініційований Кабінетом міністрів України про державну фінансову підтримку експортної діяльності. "За" проголосували 253 нардепа з мінімально необхідних 226.
Так, згідно закону, створюються державою в особі Кабінету міністрів України державна фінансова установа - експортно-кредитне агентство у формі публічного акціонерного товариства з метою страхування українського експортера від комерційних і некомерційних ризиків та надання гарантії виконання іноземним покупцем зобов'язань за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), гарантій банкам-кредиторам за наданими експортними кредитами та гарантування виконання зобов'язань українських експортерів під час участі в міжнародних тендерах.

Крім того, законом передбачено, що державна фінансова підтримка експортної діяльності може здійснюватися шляхом: надання банками-кредиторами експортних кредитів: українським експортерам згідно з укладеними зовнішньоекономічними договорами (контрактами) для здійснення експорту або забезпечення виробництва товарів українського походження; іноземним покупцям або банкам іноземних покупців під зобов'язання закупівлі ними товарів українського походження; здійснення державним експортно-кредитним агентством: страхування експортних кредитів і зовнішньоекономічних договорів (контрактів).