ua en ru

ВР схвалила допуск на територію України іноземних військових для проведення навчань

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні і в цілому законопроект ініційований Президентом України Віктором Януковичем, яким схвалила допуск підрозділів збройних сил іноземних держав на територію України. "За" проект закону "Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2013 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях" проголосували 342 народних депутата з мінімально необхідних 226.

"Рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2013 році для участі в українсько-білоруських навчаннях із залученням чергових сил з протиповітряної оборони, українсько-російських навчаннях із залученням чергових сил з протиповітряної оборони, українсько-російських навчаннях" Фарватер Миру - 2013", українсько-американських навчаннях" Сі Бриз - 2013 ", українсько-американських навчаннях" Репід Трайдент - 2013 ", багатонаціональному навчанні" Кленова Арка - 2013 "- схвалити", - йдеться в проекті закону.

У супровідних документах до законопроекту зазначено, що тактичні україно-білоруські навчання із залученням чергових сил з протиповітряної оборони будуть проведені в квітні-листопада 2013 р. Загальна чисельність учасників навчання - 200 осіб, з боку України - 100 осіб і 7 літаків. Фінансування цих навчань буде за рахунок України (купівля палива для українських літаків). У цей же період будуть проведені аналогічні за цілями і чисельності учасників україно-російські навчання.

У травні-червні 2013 плануються українсько-російські командно-штабні навчання із залученням військ "Фарватер Миру - 2013". Навчання, в яких візьмуть участь до 2 тис. військовослужбовців, пройдуть в акваторії Чорного моря. Від ЗСУ планується участь до 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, 9 кораблів, до 3 літаків, до 3 вертольотів, 1 підводний човен, до 30 одиниць колісної техніки.

За рахунок України будуть профінансовані протокольні витрати, закупівля канцелярського приладдя, а за рахунок РФ - закупівля палива, харчування та транспортування особового складу.

Україно-американські навчання, загальною чисельністю до 2,5 тис. військовослужбовців, "Сі Бриз-2013" пройдуть в червні-липні в акваторії Чорного моря, військових аеродромах і портах.

Від ЗСУ в навчаннях візьмуть участь до 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 9 кораблів, до 8 літаків і вертольотів, до 50 одиниць колісної техніки. Від ЗСУ США - 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 2 кораблів, до 6 літаків і вертольотів, до 50 одиниць колісної техніки. Від збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасників програми "Партнерство заради миру" до 500 військовослужбовців з озброєнням, в 7 кораблів, до 2 підводних човнів, до 6 літаків і вертольотів.

Фінансування навчань: за рахунок України - оплата митно-брокерських послуг, представницькі витрати, за рахунок держав-учасників - проживання, харчування учасників навчання, закупівля палива, транспортування учасників навчання до місця проведення навчання і назад.
Україно-американські навчання "Репід Трайдент - 2013", чисельністю до 1 тис. 900 осіб пройдуть у липні-вересні у Львівській області.
Багатонаціональні навчання "Кленова Арка - 2013", загальною чисельністю до 650 військовослужбовців від України, Канади, Литви та Польщі пройдуть у серпні-вересня 2013 р. у Львівській області.