ua en ru

ВР має намір вдосконалити контроль за економічними концентраціями

ВР має намір вдосконалити контроль за економічними концентраціями Фото: Верховна Рада

Пропонується запровадити дворівневу модель контролю за концентраціями

Верховна Рада України (ВРУ) має намір вдосконалити систему контролю за економічними концентраціями. Відповідний проект закону №2168а "Про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями)" у першому читанні підтримали 287 парламентарів.

Так, проект закону передбачає запровадження дворівневої моделі контролю за концентраціями:

1) перший рівень спрямований на контроль за концентраціями за участі великих українських компаній, сукупний річний оборот або сумарна вартість активів в Україні принаймні двох з яких перевищує 4 млн євро, і при цьому їх сукупний оборот або вартість активів у світі більше ніж 30 млн євро;

2) другий рівень спрямований на контроль за концентраціями, що полягають у придбанні іноземними компаніями, світовий оборот яких перевищує 100 млн. євро українських підприємств, показник обсягу реалізації яких перевищує еквівалент 8 млн. євро в Україні (вартість активів при цьому до уваги не береться).

Документом передбачається запровадити норму, згідно з якою концентрація, учасником якої є іноземний суб'єкт господарювання та суб'єкт господарювання, що діє в Україні, потребуватиме одержання попереднього дозволу якщо показник обсягу реалізації товарів учасника концентрації в Україні перевищує еквівалент 8 млн. євро, а світовий оборот іноземної компанії перевищує 100 млн. євро.

Враховуючи одночасне запровадження законопроектом спрощеної скороченої процедури розгляду таких концентрацій та встановлення порогових показників на такому високому рівні, цей підхід дозволяє, з одного боку, запобігти можливому обмеженню конкуренції внаслідок поглинання потужних українських підприємств їх іноземними конкурентами або внаслідок скуповування українських підприємств, що діють на одному ринку, офшорними компаніями, з другого, покращити умови для залучення іноземних інвестицій, вивільнивши з під адміністративних процедур попереднього контролю незначні, як для транснаціонального рівня, концентрації.

Підкреслюється, що для таких транснаціональних концентрацій документом передбачає запровадження спрощеної процедури з мінімальним обсягом інформації та скороченим строком розгляду у 25 днів (у порівнянні з 45 днями, як встановлено в діючому законі).

Законопроектом пропонується суттєво збільшити порогові показники для концентрацій, що відбуваються між компаніями, що діють на ринках в Україні, встановивши, що сукупний річний оборот таких компаній в Україні має перевищувати еквівалент 4 млн євро, та за умови, що їх сукупний світовий оборот є не меншим ніж еквівалент 30 мільйонів євро.

Водночас, Комітет з питань економічної політики рекомендував нардепам прийняти цей проект закону у першому читанні за основу і відхили суміжний законопроект №2168а-1. Профільний комітет наполягав на тому, щоб при підготовці законопроекту №2168а до другого читання були враховані основні позитивні пропозиції відхиленого проекту закону.

Нагадаємо, парламент зобов'язав АМКУ публікувати всі його рішення.