ua en ru

ВР має намір посилити захист учасників ІСІ

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 10087 про внесення змін до статті 4 Закону "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" (щодо захисту майнових інтересів учасників термінових ІСІ). "За" відповідний законопроект проголосували 249 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроект спрямований на вдосконалення положень чинного закону, що регулюють продовження терміну діяльності строкового ІСІ, з метою захисту майнових інтересів учасників ІСІ від втрат внаслідок зниження вартості їх інвестицій в умовах кризи фінансового ринку.

Проектом пропонується чітко визначити органи, які вправі приймати відповідні рішення, а саме: загальні збори акціонерів корпоративного ІСІ або наглядова рада пайового ІСІ, а в разі його відсутності - уповноважений орган компанії з управління активами такого ІСІ. Законопроект також регулює питання викупу цінних паперів у учасників пайового ІСІ, які не згодні з рішенням про продовження терміну діяльності ІСІ, усуваючи тим самим пробіл чинного закону. З метою попередження маніпуляцій з цінними паперами ІСІ, пропонується обмежити викуп таких цінних паперів тій їх кількістю, яка перебувала у власності учасника на момент прийняття рішення про продовження строку діяльності фонду.

Крім того, законопроектом пропонується виключити заборону повторного прийняття рішення про продовження терміну діяльності строкового ІСІ за умови здійснення розрахунків з усіма бажаючими, які вирішили вийти зі складу учасників.