ua en ru

ВР має намір створити ТСК щодо причин загибелі людей під час пожежі у залі гральних автоматів у Дніпропетровську у 2009 р

У Верховній Раді України зареєстрований проект постанови "Про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин, висвітлених у засобах масової інформації щодо порушень, допущених у ході досудового слідства та судового розгляду справи про пожежу в залі гральних автоматів у Дніпропетровську, яка сталася 07 травня 2009 р. та призвела до загибелі 9 осіб".

Як йдеться у пояснювальній записці, постановою (№ 7287 від 22.10.2010 р.) за авторства народного депутата від фракції НУ-НС Олега Новікова, передбачається створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) з обов'язковим урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій, закріпленого частиною 2 статті 85 Регламенту Верховної Ради України:

фракція Партії регіонів - 4 народні депутати України;
фракція БЮТ - 3 народні депутати;
фракція НУ-НС - 2 народні депутати;
фракція КПУ - 1 народний депутат;
фракція "Блок Литвина" - 1 народний депутат.

Проектом постанови визначено термін діяльності ТСК - один рік та термін звіту про виконану роботу - шість місяців з дня її утворення.

Нагадаємо, 07 травня 2009 р. сталася пожежа в залі гральних автоматів мережі "Метро-Джекпот" у м. Дніпропетровськ, внаслідок якої трагічно загинуло 9 осіб та 13 осіб отримали тяжкі тілесні ушкодження.

Проти директора ТОВ "Порив" К. Іванова було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.270 ("Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки") та ч.2 ст. 367 ("Службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки") Кримінального кодексу України.

Докази провини обвинувачуваного не знайшли свого підтвердження у судовому процесі - у вересні 2010 р. Апеляційним судом Дніпропетровської області його звільнено з-під варти, а справу повернуто на додаткове розслідування.

Вердикт Апеляційного суду викликав значний інтерес у суспільстві та у медіасередовищі, став приводом для окремих видань щодо проведення власних журналістських розслідувань. Результати одного з них було опубліковано.