ua en ru

ВР має намір дозволити міжнародним фінансовим організаціям випуск облігацій у гривні

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу урядовий законопроект № 9470, що дозволяє міжнародним фінансовим організаціям здійснювати в Україні емісію власних облігацій, номінованих у гривні. "За" відповідний проект закону "Про внесення змін до закону України" Про цінні папери та фондовий ринок "(щодо емісії облігацій міжнародних фінансових організацій)" проголосували 263 народних депутата з мінімально необхідних 226.

Законопроект передбачає, що міжнародні фінансові організації можуть здійснювати в порядку, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, емісію процентних або дисконтних облігацій виключно шляхом публічного розміщення на українських фондових біржах.

Облігації міжнародних фінансових організацій є іменними.

Депозитарій (зберігач), який обслуговує емісію облігацій міжнародних фінансових організацій, повинен бути резидентом.
Кабінет Міністрів України за погодженням з Національним банком України надає дозвіл на здійснення міжнародною фінансовою організацією емісії облігацій і встановлює граничні обсяги суми випуску таких облігацій.

Крім того, кошти, залучені від емісії облігацій міжнародних фінансових організацій, використовуються виключно для кредитування в національній валюті реального сектора економіки та/або реалізації довгострокових інвестиційних проектів його розвитку на цілі, визначені проспектом емісії таких облігацій.

Кабмін за погодженням з Нацбанком встановлює максимальний розмір сукупної вартості кредиту/позики (з урахуванням процентної ставки, комісій і зборів), за яким може здійснюватися кредитування.

Облігація міжнародної фінансової організації має номінальну вартість, визначену в національній валюті.
Розміщення, продаж та погашення зазначених облігацій здійснюються в національній валюті.