ua en ru

ВР має намір схвалити експеримент зі створення сприятливих умов для розвитку ІТ-індустрії

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла за основу законопроект №8267-д від 18 березня 2011 р. про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції.

У законопроекті визначається загальний порядок проведення економічного експерименту, спрямованого на визначення шляхів створення в Україні сприятливих умов для розвитку індустрії програмної продукції, збільшення обсягів виробництва та реалізації конкурентоспроможної продукції у цій сфері.
Визначається, що економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції проводиться з 1 січня 2012 року до 1 січня 2017 року.
Законопроект визначає коло учасників та основні критерії щодо їх залучення до участі в експерименті, також визначаються основні організаційні заходи щодо проведення експерименту.

До основних організаційних заходів, зокрема, віднесені наступні: удосконалення системи управління в сфері індустрії програмної продукції; розробка та затвердження центральними органами виконавчої влади у відповідності до їх компетенції нових форм статистичної та фінансової звітності з урахуванням досвіду, набутого під час здійснення економічного експерименту; розробка та запровадження за результатами експерименту постійно діючої системи моніторингу та аналізу звітності у сфері індустрії програмної продукції з метою врахування результатів моніторингу при виробленні державної політики та прийнятті управлінських рішень у цій сфері та інших суміжних сферах діяльності; адаптацію та запровадження в Україні міжнародних стандартів управління якістю, зокрема стандартів ISO, CMMI та інших стандартів; напрацювання пропозицій щодо вдосконалення податкового, митного, валютного законодавства в частині, яка регулює діяльність індустрії програмної продукції.

Реалізація положень проекту закону України "Про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції" та проекту закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо економічного експерименту стосовно створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції" встановлює деякі особливості справляння загальнодержавних і місцевих податків та зборів учасниками експерименту.
На період проведення економічного експерименту для юридичних осіб - учасників експерименту встановлюються спеціальні ставки загальнообов'язкових платежів, зокрема, податок на прибуток у розмірі - 16% від бази оподаткування, єдиний внесок на загальнообов'язкове соціальне страхування у розмірі - 36,76% від суми, що дорівнює двом мінімальним заробітним платам, помноженим на кількість найманих працівників учасника економічного експерименту, єдиний внесок для найманих працівників учасників економічного експерименту встановлюється у розмірі - 3,6% від суми, що дорівнює двом розмірам мінімальної заробітної плати, податок на доходи фізичних осіб одержаних у формі заробітної плати від учасників експерименту у розмірі - 10%. Інші обов'язкові платежі сплачуються учасниками експерименту відповідно до законодавства України.
Згідно законопроекту, встановлений у законопроектах рівень загальнообов'язкових платежів дозволяє за рахунок детінізації індустрії програмної продукції в терміни, які визначені для проведення економічного експерименту, прогнозувати суттєве збільшення надходжень до бюджету від сплати податків, до Пенсійного фонду України та інших цільових соціальних фондів від учасників експерименту.

На основі проведених розрахунків прогнозні показники учасників економічного експерименту виглядають наступним чином: прогноз збільшення надходжень з податку на доходи фізичних осіб у першому році реалізації експерименту становитиме 120,58 млн грн та більш ніж 761 млн грн за весь період реалізації експерименту; прогноз збільшення надходжень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у першому році реалізації експерименту становитиме більше 34 млн грн та відповідно близько 280 млн грн за весь період реалізації експерименту.

"І громадські слухання, і обговорення проекту закону у парламенті, і результати сьогоднішнього голосування підтвердили: IT-галузь є однією з найбільш конкурентних в економіці України. Вона не потребує серйозних капіталовкладень, але їй потрібні умови для розвитку. І дуже добре, що депутати це розуміють", - сказав нардеп від ПР Віктор Янукович.

Народний депутат зазначив, що не треба недооцінювати українську ІТ-індустрію, адже українські розробки давно користуються попитом у світі. Проте, через відсутність необхідних "комфортних" умов, за якими живе майже вся світова ІТ-галузь, Україна не може закріпити за собою місце однієї з провідних країн у сфері розвитку високих технологій.

"Суть нашого законопроекту обумовлена не наданням пільг для компаній, які розробляють програмне забезпечення , а у створенні базових умов, з яких розпочнеться конструктивний діалог ІТ-індустрії з державою", - зазначив Віктор Янукович.