ua en ru

ВР має намір зобов'язати підприємства звітувати про обіг алкогольних напоїв і тютюнових виробів

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 8491 про внесення змін до закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо функцій уповноваженого органу). "За" відповідний законопроект проголосували 260 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроектом встановлюється, що не пізніше 10 числа кожного наступного місяця суб'єкти господарювання, які мають ліцензію на імпорт, експорт і оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами подають до органу виконавчої влади звіт про обсяги виробництва та/або обігу, в тому числі імпорту та експорту, такої продукції за формою, встановленою цим органом.

Крім того, відповідно до законопроекту, контроль за сплатою і фактичним надходженням річної плати за ліцензії здійснюється органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом міністрів видавати ліцензії на виробництво або на право імпорту та експорту спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, на право оптової торгівлі спиртом, на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Для здійснення контролю суб'єкт господарювання подає зазначеному органу копії платіжного доручення (з відміткою банку про сплату) та довідки, виданої відповідним фінансовим органом, про фактичне надходження коштів до бюджету згідно із законодавством. Передбачено також, що не надання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу, в тому числі імпорту та експорту такої продукції в орган виконавчої влади, уповноважений Кабміном видавати ліцензії на виробництво спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, на правооптової торгівлі спиртом, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, - 1700 гривень.