ua en ru

ВР на цьому тижні не планує розглядати законопроект про декриміналізацію економічних злочинів, - Єфремов

Народні депутати на цьому пленарному тижні не планують, згідно з проектом порядку денного, розглядати законопроект, що передбачає декриміналізацію низки економічних злочинів. Про це на брифінгу в парламенті заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, передає кореспондент РБК-Україна.
"По-перше, його (законопроекту) ще немає в порядку денному. Що ж стосується в цілому по лібералізації законодавства, Кримінального кодексу (КК) в цьому напрямку... то він фактично готовий до розгляду. Що стосується питань лібералізації відносно економічних злочинів, які скоюються в бізнесі, Президент подав саме такий закон, і чим раніше ми його приймемо, тим краще він буде сприяти розвитку бізнесових структур в нашій державі", - сказав Єфремов.
За його словами, згідно з цим законом, людина, яка вчинила злочин в економічній сфері, може не піддаватися кримінальній відповідальності, а компенсувати державі заподіяні збитки, "і далі продовжувати нормально працювати і приносити користь нашій державі".
Він також підкреслив, що процес прийняття даного закону загальмував "якийсь струмінь, який був внесений в це законодавство... комусь захотілося в закон, який визначає чисто "бізнесові" відносини, в нашій державі внести політичний аспект, тобто включити статтю, за якою б завтра Юлію Володимирівну Тимошенко можна було б звільнити із залу суду, і сказати, що вона невинна, тому що новий закон прийнятий".
За словами Єфремова, відносно цієї норми у багатьох простих людей виникло питання: чому відносно посадової особи, на відміну від простих громадян, можна зробити виняток, тим самим обходячи закон.
"Дуже важко відповідати людям, які таким чином ставлять питання. Я глибоко переконаний, що ми не можемо змінювати закони, тим більше КК під одну людину", - підкреслив Єфремов.
Він зазначив, що сьогодні в парламенті розробляються зміни до КК і Кримінально-процесуального кодексу. "Кримінально-процесуальний кодекс, він вже виписаний, і знаходиться на експертизі у Венеціанській комісії з серпня місяця поточного року. Якщо наші колеги з Європи хотіли б дійсно, щоб ми займалися цим питанням, вони могли б ще у вересні дати нам відповідний висновок з Кримінально-процесуального кодексу, ми б в парламенті прийняли цей документ... Що стосується України, то цей документ зараз знаходиться в розробці, і як тільки він буде готовий, ми відправимо його на експертизу в європейські інститути, і, отримавши звідти відповідний висновок, також внесемо його на розгляд залу. Ми сподіваємося, що найближчим часом ми ухвалимо ці документи", - додав Єфремов.
Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 9221 від 27 вересня 2011 року., ініційований Президентом України Віктором Януковичем, про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності).
У цьому законопроекті немає статті 365 Кримінального кодексу, за якою 11 жовтня екс-прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко винесли вирок.
В цілому законопроектом пропонується за скоєння злочинів у сфері господарської діяльності замість покарання у вигляді позбавлення волі ввести санкції у вигляді штрафу.
Що стосується 365 ст. Кримінального кодексу, то у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти по її декриміналізації.
Нагадаємо, 11 жовтня Печерський райсуд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років ув'язнення з забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в січні 2009 р. і зобов'язав її виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн.