ua en ru

ВР має схвалити у другому читанні законопроект про університетську автономію, - нардеп

Верховна Рада України повинна прийняти у другому читанні законопроект про університетську автономію.

Верховна Рада України повинна прийняти у другому читанні законопроект про університетську автономію. Про це сьогодні повідомила голова парламентського комітету з питань науки і освіти, народний депутат з фракції "Батькивщина" Лілія Гриневич, передає кореспондент РБК-Україна.

"До лютого цього року у Раді було неможливо проголосувати за законопроект № 1187-2, який передбачає університетську автономію", - зазначила

Тому за її словами, Рада нинішнього скликання ще до розпуску повинна ухвалили у другому читанні новий закон про освіту, який регулюватиме всі питання від дошкільної освіти до освіти для дорослих.

"У наші країні катастрофічно поглибилися різниці в доступі до якісної освіти. Діти із сільських територій і депресивних районів міст мають в 5-6 раз менші можливості вступити на бюджетне навчання у вищих навчальних закладах ніж діти з міст, а якщо там є ще іноземна мова то тоді в десять раз менший доступ. Це означає, що середня освіта як соціальний ліфт в Україні перестала працювати і на даний момент ми маємо успадкування бідності навіть через освіту. Тому найважливіше, щоб нове законодавство виправило цю ситуацію", - сказала Гриневич.

Нагадаємо, народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект № 1187-2 "Про вищу освіту (нова редакція)" 8 квітня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 230 нардепів.

Даний законопроект надає більшу автономію вищим закладам освіти. Забезпечується додатковий простір для роботи викладачів, зокрема для наукової роботи. Також передбачається створення системи забезпечення якості вищої освіти, зростання долі роботодавців та бізнесу у формуванні критеріїв вищої освіти та оцінювання компетенції випускників. Також законопроект внормовує ЗНО як основний критерій вступу до вузу, а також прописується більше можливостей для самоврядування студентів.