ua en ru

Вперше у відкритий космос вийшли дві жінки

Вперше у відкритий космос вийшли дві жінки Фото: американські астронавти Христина Кук і Джессіка Меїр (ЕРА/Scanpix)

Жінки повинні замінити енергоблок на борту МКС

У п'ятницю, 18 жовтня, дві жінки вперше в історії одночасно вийшли у відкритий космос з борту Міжнародної космічної станції (МКС). Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AFP.

Як зазначається, американським астронавтам Кристині Кук і Джесіці Меїр належить замінити енергоблок, що вийшов з ладу на зовнішній фермі станції. Після завершення вони доставлять несправний блок назад в шлюз для повернення на Землю.

"Також вони планують виконати ще кілька рутинних завдань, відрегулювавши багатошарову ізоляцію навколо запасних компонентів для полегшення доступу", - йдеться в повідомленні.

Очікується, що їх перебування за бортом МКС триватиме близько 6,5 годин.

Astronauts Spacewalk Outside the International Space Station

Tune in to watch the first #AllWomanSpacewalk! Starting at approximately 7:50 a.m. EDT on Friday, Oct. 18, NASA Astronauts Christina Koch and Jessica Meir will set their spacesuits to battery power before venturing outside of the International Space Station for a 5.5 hour spacewalk. The duo will work in the vacuum of space to replace a power controller that failed over the weekend. Watch:

Опубліковано NASA - National Aeronautics and Space Administration Пʼятниця, 18 жовтня 2019 р.

Відзначимо, в березні цього року NASA скасував запланований вихід у відкритий космос, в якому вперше в історії повинні були взяти участь тільки дві жінки-астронавти; це довелося зробити через те, що на МКС не знайшлося скафандра потрібного розміру для обох учасниць місії.

Нагадаємо, першою жінкою в космосі стала радянський космонавт Світлана Савицька. Вона вийшла в відкритий космос у 1984 році.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що 11 жовтня NASA запустила ракету-носій з супутником ICON, призначений для вивчення іоносфери Землі.