ua en ru

Відновлення співпраці України з МВФ дозволить приватному сектору відстрочити до 80% виплат за зовнішніми боргами на 2010 р., - О. Устенко.

Відновлення співпраці України з МВФ дозволить приватному сектору реструктуризувати до 80% виплат за зовнішніми боргами, запланованим на 2010 р. Про це на прес-конференції заявив виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо вирішиться питання про отримання коштів від МВФ, це автоматично вирішить проблему з тими боргами, які є у приватного сектору. За нашими оцінками, якщо ситуація не змінюється, і якщо дивитися тільки на цифри, то цього року приватний сектор повинен віддати близько 20 млрд дол., що означає віддачу 20 млрд дол., вивезення за межі країни? Додатковий тиск на гривню, додатковий тиск на той бізнес, який брав ці кошти. ... Якщо МВФ дасть гроші, є велика ймовірність того, що борги будуть перекредитовуватися. Їх дозволять повертати не в цьому році, а скажімо через рік, два, три, п'ять - вони будуть реструктуризовані. Це знизить тиск на гривню, дасть можливість працювати економіці", - зазначив О.Устенко. Він також висловив упевненість, що "якщо буде працювати МВФ, то за нашими відчуттями, порядку 70-80% боргів можна буде реструктуризувати". "Це означає, що якщо Україна (приватний сектор) має 20-25 млрд дол. цього року (виплатити за кордон). З цих, грубо візьмемо - 25 млрд дол., - 10 млрд дол. складають борги, що називається, торгові кредити. Це машини, які завезли, апаратуру, які тут продають. Тобто з 25 млрд дол. реально треба повертати 15 млрд дол. якщо з цих 15 млрд дол. 80% вдасться перекредитувати, і в реальності треба повернути приватному сектору близько 3 млрд дол.", - сказав експерт. У той же час, він підкреслив, що ситуація із зовнішнім державним боргом України в 2010 р. не є критичною. "Що стосується держави Україна, то сума, яку треба повернути, - вона невелика. Більш того, вона повинна бути повернута в кінці листопада-грудні. Це близько 0,5 млрд дол.", - уточнив О. Устенко.