ua en ru

Відновлення повернення ПДВ експортерам зерна в 2014 р. піде їм на користь, - експерти

Відновлення повернення ПДВ експортерам зерна в 2014 р., в цілому, повинна мати позитивні наслідки для галузі. Такого думку висловлюють більшість експертів, опитаних Інститутом Горшеніна.

Зокрема, керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства "ААА" Марія Колеснік зазначає, що "дуже схвальні відгуки прозвучали відразу після прийняття законопроекту 3757, як з боку профільних асоціацій, так і з боку самих аграріїв".

По-перше, підкреслює експерт, прийняття закону - це гарантія інвесторам, що правила гри не змінилися, і уряд виконує зобов'язання, які вона взяла на себе 2 роки тому, коли ця норма була скасована саме на термін 2 роки. По-друге, експортери зерна починають працювати у звичайному правовому полі як експортери інших товарів. При цьому, зазначає Колеснік, такий понижуючий фактор, як неповернення ПДВ перестає діяти, формуючи закупівельні ціни для аграріїв: "В результаті селяни повинні були б отримати більш високу, ніж до початку дії закону, закупівельну ціну на зерно, що на тлі падіння світових цін було б дуже доречно".

У свою чергу директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Віталій Саблук зазначив цінність даного закону для підтримки вітчизняних виробників зерна та розвитку українського АПК в цілому. "Я сподіваюся, що це буде вигідно, в першу чергу виробникам зерна. Вони відчують це через зростання прибутковості, виручки з кожного гектара, і це буде підтримувати їх довгостроковий інтерес до включення зернових до сівби, до інвестицій у техніку, насіння, технології, засоби захисту рослин", - заявив експерт.

За його словами, за статистикою, світові ціни просіли на 28-31%, залежно від культури, приблизно на стільки ж зросло валове виробництво. "Але в той же час, - уточнює експерт, - за оцінками наших інститутів, у минулому році відбулося збільшення витрат виробниками на гектар на 12-13 % - це були вкладення в якість насіння, засоби захисту рослин".

В результаті, констатує директор департаменту Мінагрополітики, у сільгоспвиробників залишається всього кілька відсотків рентабельності. "Це досить мало, це вбиває мотивацію, знищує довгостроковий інтерес до зернових культур, які є основою продбезпеки. Тому будь-які механізми, які будуть сприяти зростанню дохідності самих виробників, будемо сподіватися, допоможуть утримати цю довгострокову мотивацію", - резюмує експерт.

"Коли є довгострокова мотивація в економіці, вона є основою для розширення виробництва", - нагадав Саблук.

Водночас, він підкреслює, що в міністерстві розуміють і побоювання зернотрейдерів, які є посередниками в ланцюгу від виробника до кінцевого споживача, і не бажають возитися з поверненням ПДВ. Однак, звертає увагу Саблук, практично всі зернотрейдери - мультинаціональні, і більш захищені, ніж мононаціональні виробники зерна, оскільки мають, зокрема, "подушку" у вигляді ринків інших країн і можливість кредитуватися за низькими відсотковими ставками.

Директор інформаційної компанії "ПроАгро" Микола Верницький вважає, що прийняття даного закону покращить фінансову ситуацію в першу чергу тих виробників, які безпосередньо є експортерами свого зерна.

Нарівні з виробниками-експортерами основними вигодонабувачами цього закону експерт вважає державних експортерів: ДПЗКУ і Аграрний фонд. "Вони отримають додаткові кошти", - зазначив Верницький.