ua en ru

Відновлення конфлікту Вірменії та Азербайджану: що важливо знати

Відновлення конфлікту Вірменії та Азербайджану: що важливо знати вірменські військові (twitter com andreasmoun)

На кордоні Вірменії та Азербайджану поновилися бойові дії. Сторони звинувачують одна одну в обстрілах в Нагірному Карабасі. Детальніше про конфлікт двох країн – в матеріалі РБК-Україна.

Головне:

  • бойові дії поновилися вранці 27 вересня 2020;
  • Вірменія і Азербайджан звинувачують один одного в обстрілах;
  • є загиблі і поранені серед цивільного населення;
  • в Нагірному Карабасі і Вірменії введено військовий стан, в Азербайджані - в окремих містах і районах;
  • Вірменія допускає визнання незалежності Нагірно-Карабахської республіки;
  • МАУ скасувала рейси в Єреван (Вірменія);
  • Єврорада і ОБСЄ закликають припинити збройний конфлікт і повернутися до мирних переговорів.

Конфлікт Азербайджану і Вірменії: що відбувається

Вранці 27 вересня близько 6 ранку на кордоні Вірменії та Азербайджану поновилися бойові дії. За словами прем'єр-міністра Вірменії Ніколо Пашиняна, ініціатором є Азербайджан.

Սիրելի ժողովուրդ, Հայաստանի Հանրապետության հպարտ քաղաքացիներ, Արցախի Հանրապետության հպարտ քաղաքացիներ, Սփյուռքի հպարտ...

Опубліковано Nikol Pashinyan / Նիկոլ Փաշինյան Субота, 26 вересня 2020 р.

У той же час, в Міноборони Азербайджану в початку обстрілів по всій лінії фронту звинуватили Вірменію. Також там повідомили про вбитих і поранених серед цивільного населення.

В Азербайджані заявили про “відповідні заходи з метою припинення цієї провокації супротивника і забезпечення безпеки цивільного населення, що проживає поблизу лінії протистояння військ."

Прес-секретар Міноборони Вірменії заявила про те, що були збиті два вертольоти і три БПЛА Азербайджану.

Հակառակորդը Արցախի ուղղությամբ սկսել է օդային և հրթիռային հարձակում: Ամբողջ պատասխանատվությունը Ադրբեջանի ռազմաքաղքական...

Опубліковано Shushan Stepanyan Субота, 26 вересня 2020 р.

Крім того, Вірменія звинуватила Азербайджан в ракетному обстрілі та використанні дронів. Азербайджан, своєю чергою, спростовує цю інформацію.

Що кажуть про конфлікт його учасники

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про те, що рішення конфлікту в Нагірному Карабасі - це завдання Азербайджану. Також він підкреслив, що цим рішенням має бути задоволений азербайджанський народ.

"Ми на своїй землі, нам не потрібні землі інших країн. Але свою землю ми нікому не віддамо. Я неодноразово говорив, що ми ніколи не допустимо створення другого так званого" вірменської держави "на азербайджанській землі. Ми ніколи цього не допустимо, і сьогоднішні події це знову показують ", - додав Алієв.

У той же час, прем'єр Вірменії Ніколо Пашинян заявив про те, що карабахський конфлікт може вийти за межі Кавказу.

"Війна може вийти за межі регіону і мати більш широкі масштаби. Я закликаю міжнародну спільноту використовувати всі важелі і не допустити залучення Туреччини в конфлікт", - підкреслив Пашинян.

Також Пашинян заявив, що відновлення бойових дій - "це війна, оголошена вірменському народу".

Крім того, Вірменія звернулася до Європейського суду з прав людини, звинувачуючи Азербайджан в нападі на мирне населення і цивільні об'єкти.

Азербайджан і представники самопроголошеної Нагірно-Карабахської республіки заявляють про жертви серед цивільного населення в результаті обстрілу 27 вересня. Повідомляється про смерть двох мирних жителів і поранення понад 30.

За твердженням вірменської сторони, понад 50 населених пунктів піддалися атакам за допомогою азербайджанських безпілотників і артилерії. Вірменська сторона також повідомила про втрати серед бійців збройних формувань Нагірного Карабаху - 16 загиблих і близько сотні поранених.

Тим часом в Міноборони Вірменії заявили, що азербайджанська сторона втратила 200 осіб убитими.

Азербайджанська сторона поки офіційно не повідомляла про втрати. За даними азербайджанських військових, їм вдалося взяти під контроль низку населених пунктів, висот, а також "перерізати" шосе, що з'єднує Нагорний Карабах з Вірменією. Вірменська сторона це заперечує.

В ході бойових дій в Нагірному Карабаху було вбито понад 550 військовослужбовців Вірменії, пізніше заявили в Міноборони Азербайджану.

Вірменія допускає визнання незалежності Нагірно-Карабахської республіки

Прем'єр Вірменії Пашинян допустив визнання країною незалежності Нагірно-Карабаської республіки. В ході свого виступу він заявив, що зараз розглядаються різні сценарії розвитку подій. Дане питання вже включене до порядку денного вірменського парламенту.

У Нагірному Карабасі і Вірменії введено воєнний стан. В Азербайджані - в окремих містах

У зв'язку з відновленням бойових дій в невизнаній республіці Нагірний Карабах введено військове положення. Крім того, оголошена загальна мобілізація осіб старше 18.

Як заявив Глава Нагірного Карабаху Араїк Арутюнян, “за гуманітарну катастрофу, що загрожує регіону, відповість особисто президент Азербайджану Алієв".

Հաղթանակը մերն է Նախագահ Հարությունյանն առավոտյան հանդիպել է առաջին կամավորականների հետ

Опубліковано Poghosyan Vahram Субота, 26 вересня 2020 р.

Про введення військового положення заявила і Вірменія. За словами прем'єра Пашиняна, в країні оголошується воєнний стан і загальна мобілізація.

В Азербайджані військовий стан введено в ряді міст і районів. Уряд закликав населення дотримуватися відповідних вимог і комендантської години.

Реакція союзників та світу

На відновлення конфлікту між Азербайджаном і Вірменією вже відреагували союзники сторін.

В російському МЗС закликали припинити вогонь і сісти за стіл переговорів.

Туреччина повністю підтримала бік Азербайджану. За словами офіційного представника президента Туреччини Ібрагіма Калина, "Вірменія порушила перемир'я, напавши на цивільні поселення і ще раз продемонструвавши, що виступає проти миру і стабільності".

На загострення військового конфлікту в Нагірному Карабасі відреагувала Україна. У МЗС заявили про глибоку стурбованість і закликали сторони повернутися до мирного діалогу.

Єврорада і ОБСЄ закликали негайно припинити вогонь і відновити переговори.

Держдеп США закликав Вірменію і Азербайджан негайно припинити вогонь в Нагірному Карабасі. Вашингтон також закликав сторони повернутися до переговорів у рамках групи ОБСЄ.

Історія конфлікту в Нагірному Карабасі

Нагірний Карабах - це регіон, розташований на Південному Кавказі, на кордоні Вірменії та Азербайджану. На даний момент більша його частина контролюється невизнаною Нагірно-Карабахською республікою.

Першопричиною бойових дій на цій території став етичний конфлікт між вірменами та азербайджанцями. Кожна з сторін хотіла отримати контроль в регіоні. У 1987 році цей конфлікт переріс у повномасштабні бойові дії, які тривали до 1994 року.

Востаннє загострення конфлікту в Нагірному Карабаху було зафіксовано в липні 2020 року. Азербайджан звинуватив Вірменію в артобстрілі, а Вірменія звинуватила Азербайджан в спробі перетнути кордон військовими на вантажівці.