ua en ru

Відновлення гуманітарної паузи в Алеппо зараз неактуально, - Рябков

Відновлення гуманітарної паузи в Алеппо зараз неактуально, - Рябков Фото: Сергій Рябков

Бої поблизу від міста поновилися в ніч на неділю

Питання про поновлення закінчилася в суботу "гуманітарної паузи" у сирійському Алеппо зараз не актуальне. Про це заявив заступник глави МЗС Росії Сергій Рябков, - передає російська служба ВВС.

"Для того, щоб до такого режиму (гуманітарної паузі – ред.) можна було повернутися, потрібно, щоб наші опоненти забезпечили адекватну поведінку антиурядових угруповань, які, зокрема, зірвали медичну евакуацію, яка передбачалася в період попередньої гуманітарної паузи", - заявив Рябков.

Гуманітарна пауза в сирійському Алеппо, під час якої, як передбачалося, мирні жителі, а також повстанці могли покинути небезпечні райони завдяки восьми гуманітарних коридорів, почала діяти в четвер з 8:00 за московським часом. Спочатку передбачалося, що вона триватиме лише вісім годин, проте ООН заявила, що для евакуації мирних жителів Алеппо необхідно щонайменше 12-годинне перемир'я. Після цього Росія ООН повідомила, що не буде проводити бомбардування Алеппо по 11 годин на день протягом трьох днів.

Бої в Алеппо поновилися в ніч з суботи на неділю. У понеділок сирійські державні ЗМІ повідомили про захоплення урядовими військами пагорба Базо на півдні Алеппо, який контролювали повстанці. Пагорб Базо розташовується в безпосередній близькості від декількох військових баз.

За даними базованої в Британії сирійського центру зі спостереження за правами людини, захоплення пагорба передувала масована бомбардування. Сирійські урядові ЗМІ, у свою чергу, повідомляють, що повстанці обстріляли підконтрольні силам сирійського лідера Башара Асада райони Алеппо, жертвою обстрілу стала одна людина, ще сім людей отримали поранення.

Спочатку передбачалося, що гуманітарна пауза триватиме лише вісім годин, проте ООН заявила, що для евакуації мирних жителів Алеппо необхідно щонайменше 12-годинне перемир'я. Після цього Росія ООН повідомила, що не буде проводити бомбардування Алеппо по 11 годин на день протягом трьох днів.

Нагадаємо, ООН не змогла почати в суботу медичну евакуацію з Алеппо.