ua en ru

Можливий дефолт Греції створює додатковий негативний фон для європейських банків, - експерти

Розмови про можливий дефолт Греції, її вихід з єврозони і подібні заяви створюють додатковий негативний фон для європейських банків, вважають аналітики латвійського банку Rietumu.
Експерти відзначають, що зараз на банківський сектор чинять тиск борги периферійних економік єврозони. На балансах банків Німеччини знаходяться грецькі і іспанські державні облігації на 22 млрд дол. і 28,5 млрд дол. відповідно. Французькі банки володіють іспанськими держоблігаціями на 30 млрд дол. "У банків Бельгії, Греції та Італії борги місцевих урядів складають від 60-90% власного капіталу. На балансах багатьох європейських банків зменшення вартості активів відбувається лише при списанні/продажі активу, завдяки чому зміна вартості активів не відразу відбивається на вартості акцій банків. Тому варто звернути увагу на об'єм експозиції банків", - вважають аналітики.
Так, Національний банк Греції володіє 18 млрд євро грецького боргу. Французький BNP Paribas і німецький Commerzbank також володіють грецьким боргом на 5 млрд євро і 3 млрд євро відповідно. Італійський банк Unicredit володіє італійськими облігаціями на 49 млрд євро, що складає 140% їх власного капіталу. Британський Barclay's володіє 43,9 млрд євро італійського боргу, а Royal Bank of Scotland розмістив 64 млрд євро в ірландських паперах. "Всі ці банки цього року нарощують капітал, готуючись до можливих негативних змін", - указують в Rietumu.
Аналітики нагадують, що кризи суверенного боргу вже відбувалися в Росії, Аргентині, Туреччині, і всіх їх супроводжувала криза банківської системи. "Реструктуризація боргу або дефолт несли за собою нездатність держав підтримати банківський сектор. Проблеми з держборгом негативно відбиваються на рейтингу держав. Часто за пониженням рейтингу країни приходить зменшення доходів банківського сектору", - відзначають експерти. Проте, на їхню думку, ситуація, що склалася в Європе, відрізняється від вищеназваних країн. У Росії, Аргентині і Туреччині чимала частина держборгу була у формі позик від банків, а не у формі облігацій. "Зараз вся загроза наслідків суверенної кризи криється в облігаціях - європейський борг не так сильно сконцентрований в банківському секторі. Отже, менше вплив суверенної кризи на банківський сектор", - укладають аналітики.
Крім того, на відміну від окремих країн у Євросоюзу є джерела для надання ліквідності, указують експерти. Якщо в 2008 р. банкам не вистачало ліквідності, то зараз при необхідності центробанки надають спеціальні кредитні лінії банкам. "Практично неможливо уявити, що великі європейські економіки не впораються з виплатами по своїх зобов'язаннях. Та і розділення єврозони, про що доводиться чути в ЗМІ, виглядає фантастичним сценарієм вирішення проблем. Основним двигуном цін зараз є негативний настрій інвесторів, а не фактичні зміни ситуації", - вважають в Rietumu.