ua en ru

Можливий дефолт Греції залишиться проблемою грецьких банків, ланцюгової реакції в ЄС не буде, - експерт S&P

Можлива реструктуризація боргів Греції, на порозі якій стоїть зараз країна, залишиться насамперед проблемою грецьких банків, ланцюгова реакція європейських боргів навряд чи виникне - інші країни встоять. Таку думку висловив в ефірі телеканалу "РБК-ТБ" директор агентства Standard & Рoor's (S&P) по Росії і країнам СНД Олексій Новіков.

"Якщо ми подивимося на банки, а це наш головний інтерес зараз, тому що вони найбільше експоновані на суверенні борги, то побачимо, що існує абсолютна, практично на 90%, ізоляція експозиції банків кожної країни на власні суверенні облігації. Греція експонована на Грецію, Італія - на Італію, Франція - на Францію і т.д. Великобританія і Німеччина трохи більше експоновані на інші країни. Але фактично якщо будуть проблеми з грецькими боргами, це будуть проблеми, насамперед грецьких банків", - аргументував свій прогноз Новіков.

"Мені здається, Грецію фінансові ринки вже змогли "переварити", вони до неї готові. Набагато гірша ситуація з можливими ускладненнями з рейтингом Італії, наприклад, - там проблем досить багато", - зазначив Новіков. При цьому він додав, що хоча S&P знизило рейтинги італійських банків, в основному це було зроблено у зв'язку зі зниженням суверенного рейтингу. Сам по собі кредитний портфель фінансових установ цієї країни "досить добре диверсифікований".

Представник рейтингового агентства не став заперечувати, що на саму подію ринки, звичайно, відреагують, короткострокові проблеми, можливо, виникнуть, але, тим не менш, у S&P поки не очікують "такого роду катастрофічних сценаріїв".

На питання ведучого, чи бачать в агентстві можливість для Греції відходу від реструктуризації боргів, Новіков послався на довгостроковий суверенний кредитний рейтинг країни на найнижчому рівні - СС. "Це рейтинг, який говорить про те, що країна знаходиться в переддефолтному стані, що дефолту ще не існує, але, швидше за все, підуть заходи, які призведуть до реструктуризації", - зазначив він.