ua en ru

Можливою причиною поломки двигуна Airbus A380 авіакомпанії Qantas міг стати витік масла

Ймовірною причиною поломки двигуна літака Airbus A380, що належить австралійській авіакомпанії Qantas, міг стати витік масла. Саме цю версію фахівці, що займаються розслідуванням причин інциденту, розглядають як основну після перевірок інших авіалайнерів аналогічної моделі. Крім того, за словами виконавчого директора Qantas Алана Джойса, з шести A380, якими володіє австралійський перевізник, вже вдалося виявити три випадки витоку масла в силовій установці, передає РБК з посиланням на Associated Press. "Цього не повинно відбуватися", - додав А.Джойс.
Разом з тим виконавчий директор Qantas також повідомив, що авіакомпанія продовжить заборону на використання літаків Airbus A380 на найближчі три доби. "Qantas не відновить польоти A380 до тих пір, поки не буде упевнена в тому, що всі проблеми виявлені і вирішені. На даний момент компанія не очікує використання A380 в найближчі 72 години", - заявив А.Джойс. Раніше також надходила інформація про продовження заборони на польоти лайнерів, проте терміни вето не повідомлялися.
Нагадаємо, серйозний удар по репутації Qantas за останній час завдали відразу два випадки екстреної посадки літаків. Так, 5 листопада Boeing 747-400, який прямував з Сінгапуру до Сіднея, здійснив екстрену посадку після займання двигуна. 4 листопада стався аналогічний інцидент з участю лайнера Airbus A380. Обидва літаки належали Qantas і на обох машинах були встановлені двигуни Trent 900 виробництва британської компанії Rolls-Royce.
Авіаперевізник Qantas Airway мав репутацію одного з самих безпечних у світі. За 90 років жоден з літаків цієї компанії не зазнав аварії, яка призвела б до масової загибелі людей.