ua en ru

Можливе банкрутство Греції може викликати падіння євро на 10%, - С.Берлусконі.

Можливе банкрутство Греції може викликати падіння євро на 10%. Таку заяву зробив напередодні в Брюсселі прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі. "Якщо Афіни збанкрутять, це викличе падіння євро, яке обійдеться в набагато більшу суму в порівнянні з тією, що нас просять позичити (Греції)", - уточнив він, передає Reuters.

Відзначимо, що в даний час Греція є очевидною "слабкою ланкою" в єврозоні, і її фіскальні проблеми викликають побоювання можливого дефолту країни і чинять сильний тиск на єдину європейську валюту. Дефіцит бюджету Греції досяг за підсумками минулого року відмітки в 12,9% від ВВП країни, тоді як базові угоди єврозони припускають, що бюджетні дефіцити країн - учасниць валютного союзу не повинні перевищувати 3% ВВП. Афіни вже оголосили про підвищення податків і згортання ряду бюджетних програм. За рахунок цих заходів передбачається заощадити 4,8 млрд євро.

Нагадаємо, що 25 березня 2010 р. стартував дводенний саміт в Брюсселі, на якому лідери ЄС виразили готовність надати Афінам двосторонній кредит. При цьому виплата позики Греції буде строго обумовлена зобов'язаннями боржника проводити певну економічну політику.