ua en ru

Порушення кримінальної справи проти Ю.Тимошенко покликане не допустити її до участі в наступних парламентських виборах, - експерти

Порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко затіяно для того, аби вона не змогла очолити на наступних парламентських виборах партію «Батьківщина», яка є потужним конкурентом владі, вважає президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов.

«Таким чином усувається політичний конкурент. З іншого боку, порушення кримінальної справи проти Ю.Тимошенко виглядає абсолютно цинічно на тлі дій нинішньої влади, коли корупція набула всеохоплюючих масштабів. Тому ситуація довкола Ю.Тимошенко і її соратників сприймається виключно як переслідування з метою залякати і усунути політичних опонентів з активного політичного життя», - зазначив він.

В свою чергу, науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА Олексій Гарань вважає,що на тлі повної бездіяльності влади в сенсі корупційної складової і власне кричущої корупційності в діях самої влади звинувачення на адресу Ю.Тимошенко і її команди виглядають як політичне переслідування.

Однак, на думку експерта, навряд чи влада наважиться заарештувати Тимошенко. «Це може посилити її рейтинг, а цього найбільше бояться регіонали. Водночас я не виключаю, що напередодні парламентських виборів владою буде ухвалений новий виборчий закон, який заборонятиме балотуватися тим, проти кого порушені кримінальні справи. Таким чином влада усуне своїх потужних конкурентів від участі у виборах», - сказав він.

В той же час, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що влада не має наміру ув'язнити Ю.Тимошенко, оскільки це тільки збільшить її рейтинги як жертви політичних репресій. «Швидше за все, влада хоче ізолювати Ю.Тимошенко, заборонити закордонні поїздки, де до неї прислуховуються. Підписка про невиїзд - це такий своєрідний торг з боку влади. Мовляв, ми тобі підписку про невиїзд і не більше, а ти сидиш дома. Я думаю, що Ю.Тимошенко в цій ситуації не включиться у гру влади», - прогнозує експерт.