ua en ru

ВООЗ назвала новий штам H7N9 "пташиного грипу" одним з найбільш смертоносних

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що новий штам H7N9 "пташиного грипу", від якого на сьогоднішній день загинули 22 людини в Китаї, є одним з найбільш смертоносних в порівнянні з попередніми штамами, передає Reuters.
Як відзначили представники ВООЗ, новий вірус легше передається до людини, що робить його більш небезпечним, ніж попередні штами, що стали причиною смерті сотень людей по всьому світу з 2003 р.

За офіційними даними, з березня 2013 р. в Китаї вірусом заразилися 108 осіб. Не виключено, що в реальності число жертв вище. Тим часом ВООЗ відзначила, що у неї немає підстав однозначно стверджувати, що вірус передається від людини до людини. Міжнародна команда фахівців ВООЗ і уряду Китаю провела п'ятиденне розслідування на території країни, проте так і не змогли встановити здатність вірусу передаватися від людини до людини.

"Ситуація залишається досить заплутаною, складною і прогресуючої", - сказав заступник генерального директора з питань безпеки охорони здоров'я ВООЗ Кеіжі Фукуда.

Попередній штам H5N1 "пташиного грипу", яким заразилися 45 чоловік в Китаї в 2003-2013 рр., призвів до смерті 30 з них. Незважаючи на те, що кількість жертв нового штаму не так високо, К.Фукуда підкреслив: "Це (H7N9) безсумнівно один з найбільш смертоносних вірусів грипу, з тих, які нам відомі". Дослідники схиляються до думки, що новий штам набагато легше передається від птиці до людини, ніж його попередник - H5N1, що забрав життя +371 людини по всьому світу з 2003р.

Позитивну реакцію на нові штам вірусу показали аналізи, взяті у курей, качок і голубів з м'ясних ринків, однак у перелітних птахів ознак зараження виявлено не було. Це дає підстави вважати, що джерелом зараження є м'ясо свійської птиці.

Незважаючи на те, що далеко не всі заразилися безпосередньо контактували з домашньою птицею, зупинення роботи пташиних ринків Шанхаю (тут була зареєстрована велика частина випадків летальних результатів), за спостереженнями фахівців, знизила кількість нових випадків зараження в місті.

Читайте також: Україні не загрожує новий штам пташиного грипу, - МОЗ