ua en ru

Війна в Сирії створить серйозні проблеми для української економіки, - Медведчук

Війна в Сирії створить серйозні проблеми для української економіки. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Практично неминучою вже інтервенції країн Заходу проти Сирії криється небезпека і для України. В першу чергу, це стосується економічної сфери. Як вважає ряд аналітиків, повномасштабна війна на Близькому Сході неминуче веде до підвищення світових цін на нафту - власне, зростання спостерігається вже від одних лише розмов про можливе вторгнення. Самий песимістичний сценарій передбачає залучення в конфлікт Ірану і повне перекриття експорту нафтопродуктів з Перської затоки. Але навіть без цього ймовірність того, що вже найближчим часом нафта коштуватиме 130-150 доларів за барель, досить висока", - пише Медведчук.

Він нагадав, що Україна є імпортером значних обсягів нафти і нафтопродуктів, зазначивши, що до ціни нафти прив'язана ціна природного газу, і якщо вартість нафти зросте на 50 дол., то, згідно з формулою розрахунку ціни, газ буде коштувати на 150 дол. дорожче.

"Не менш важливою, ніж ціна газу, що для нас є та проблема, що країни Близького Сходу - одні з найбільших імпортерів українського продовольства. Цей ринок сьогодні особливо важливий. Після майбутнього створення зони вільної торгівлі з ЄС експорт зерна в Європу буде урізаний, оскільки угода про асоціацію передбачає квоту на його постачання втричі нижче, ніж фактичні поставки зараз, - близько 3 млн тонн. До речі, один тільки Єгипет ми поставляємо більше: у 2012 році було відправлено 5,5 млн. тонн зерна на 1,4 млрд. дол. В умовах військового конфлікту знайти нові ринки збуту на такому потрібному для нас Близькому Сході буде проблематично", - зазначив політик.

За його словами, не менших втрат зазнає і українська металургія, яка і без того перебуває в тяжкому становищі. Так, хвилювання у вже згаданому Єгипті призвели до того, що цей ринок фактично втрачений для експорту українського прокату. Ще раніше з числа важливих торговельних партнерів випала Лівія. Якщо конфлікт на Близькому Сході продовжить розгоратися і в нього будуть залучені такі великі країни, як Іран і Туреччина, українська економіка недорахується значної частки експортних надходжень.

"Агресивна політика США і ряду європейських союзників на Близькому Сході не тільки суперечить економічним інтересам України (втім, не тільки України), вона загрожує також і політичними наслідками. Наприклад, активізацією екстремістських ісламістських груп, які практично відкрито готують свої кадри в Криму. Але це вже інша історія", - підкреслив Медведчук.