ua en ru

Східно-Карибський верховний суд підтвердив право російської Altimo на 14% акцій турецького оператора Turkcell

Апеляційна палата Східно-Карибського верховного суду (Британські Віргінські острова) підтвердила право російської Altimo (управляє телекомами "Альфа-груп") на 14% акцій найбільшого в Туреччині мобільного оператора Turkcell, які спочатку належали турецької Cukurova Holding і були закладені нею по кредиту, наданому "Альфа-груп" в 2005 р. Це випливає з опублікованого сьогодні повідомлення Altimo, передає РБК.

Апеляційний суд Східно-Карибського верховного суду підтвердив своїм рішенням, що "Альфа-груп" з квітня 2007 р. є повноправним власником акцій Turkcell, які раніше належали Cukurova, говориться в повідомленні російської компанії.

Суд підтвердив законність відчуження пакета акцій Turkcell на користь "Альфа-груп" слідом за кількома дефолтами Cukurova за кредитною угодою між групою "Альфа" і Cukurova Group, укладеним в листопаді 2005 р.

"Ми вітаємо це ключове рішення, яке покликане завершити 5-річний судовий спір між "Альфа-груп" і Cukurova", - зазначив віце-президент Altimo Євген Думалкін.

Altimo в квітні 2007 р. заявила про те, що Cukurova порушила низку положень кредитного договору, за яким в 2005 р. структури "Альфа-груп" надали компанії Cukurova кредит у розмірі 1,7 млрд дол. Altimo зажадала від Cukurova повернення залишку за кредитом у розмірі 1,35 млрд дол. Турецька компанія залучила банківський кредит для дострокових виплат, проте "Альфа-груп" відмовилася прийняти їх на тій підставі, що залучення Cukurova нових позикових коштів є порушенням кредитного договору. Після цього Altimo зажадала передачі їй пакета акцій Cukurova в мобільному операторі Turkcell, який служив заставою за кредитом. Однак Cukurova заблокувала внесення змін до реєстру акціонерів Turkcell, не дозволивши Altimo реалізувати свої права застави по кредиту.

Altimo в 2007 р. звернулася до суду Британських Віргінських островів для юридичного підтвердження своєї позиції. При цьому в той же суд звернулася шведсько-фінська компанія TeliaSonera з вимогою накласти арешт на пакет акцій Turkcell, на який претендувала Altimo. TeliaSonera послалася на існуючий спір між нею і Cukurova.

"Альфа-груп" в листопаді 2005 р. уклала низку угод з Cukurova про придбання 13,22% акцій оператора Turkcell, а також надання кредиту Cukurova у розмірі 1,71 млрд дол Заставою кредиту були ще 13,8% акцій Turkcell. У листопаді 2006р. Cukurova виплатила "Альфа-груп" частина кредиту в розмірі 357 млн ​​дол.