ua en ru

На відбудову зруйнованого Чернігова знадобиться щонайменше 4 роки, - мер

На відбудову зруйнованого Чернігова знадобиться щонайменше 4 роки, - мер Для відбудови Чернігова знадобиться чотири роки (GettyImages)

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко розповів, що для того, щоб відбудувати зруйноване російськими військами місто, знадобиться щонайменше чотири роки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Укрінформ.

За його словами, якщо відбудовувати швидко та мати повний обсяг коштів, то на відновлення знадобиться чотири роки.

Також він додав, що за такі терміни можна відбудувати місто в оптимальних умовах. Однак реальність може бути іншою, бо, наприклад, в Україні наразі немає технологій демонтажу пошкоджених "потужних бетонних будинків", розташованих в оточенні інших багатоповерхівок.

Тому наразі міська влада систематизує дані про руйнування.

Окрім того, мер зазначив, що формат фіксації завданих місту ушкоджень має бути погоджений на рівні міжнародного експертного середовища, або й із залученням іноземних фахівців. Це потрібно, щоб збитки, завдані комунальним приміщенням, інфраструктурним об'єктам, школам, лікарням, житловим будинкам тощо, були належно оформлені і задокументовані.

"Війна ще не закінчилася. Вона може повернутися будь-якої хвилини. Опосередковано підтвердження жахіть, які переніс Чернігів, ми бачимо з кількості ящиків від російської зброї після артилерійських і мінометних обстрілів, виявлених при зачистках передмість. Це тисячі снарядів калібру 152, тисячі мін 120-го калібру" - розповів міський голова.

До того ж серйозних ушкоджень зазнали приблизно 150 багатоповерхових житлових будинків.

"Немає людей, щоб усе це порахувати, дуже великий обсяг роботи. Збитки величезні - на десятки мільярдів гривень. Тільки щоб перебудувати ТЕЦ треба близько 200-300 млн євро", - сказав Атрошенко.

Також міський голова підкреслив, що стан пошкоджених будівель і комунікацій доведеться ретельно вивчати експертам, перш ніж приступати до відновлювальних робіт.