ua en ru

Відновлення платоспроможності українських банків займе кілька років, - Fitch

Відновлення платоспроможності українських банків займе кілька років, - Fitch Фото: В Fitch вважають малоймовірним відновлення платоспроможності українських банків у короткостроковій та середньостроковій перспективі

Поки сектору допомагає те, що регулятор допускає порушення нормативів достатності капіталу

Відновлення платоспроможності українського банківського сектору, ймовірно, займе кілька років, вважають в міжнародному рейтинговому агентстві Fitch. Про це повідомляється в прес-релізі агентства.

Згідно з даними Fitch, регулятори банківського сектора країни допомагають українським банкам, дозволяючи порушувати більшість пруденційних коефіцієнтів достатності капіталу. Без цього регуляторного послаблення, більшості фінустанов довелося б збільшувати статутний капітал, так як з лютого регуляторні ставки капіталу не відповідають мінімальним вимогам.

Перспективи відновлення платоспроможності банків без вливання капіталу обмежені в короткостроковій і середньостроковій перспективі, так як у банків немає можливості нарощувати капітал за рахунок нерозподіленого прибутку. За даними агентства, агрегований коефіцієнт достатності капіталу банківського сектору зменшився майже наполовину - до 7,7% в кінці травня, що нижче мінімального вимоги в 10%. Серед негативних факторів, що впливають на стан капіталу, в Fitch називають девальвацію гривні: офіційний курс гривні до долара впав на 38% в 2015 році після падіння на 97% в 2014 році.

Нагадаємо, раніше Fitch підтвердило рейтинг 4 українських банків з іноземним капіталом.