ua en ru

Восьми банкам потрібна докапіталізація на 6,1 млрд грн, - НБУ

Восьми банкам потрібна докапіталізація на 6,1 млрд грн, - НБУ Фото: НБУ (bank.gov.ua)

Українським банкам потрібно значно менше капіталу, ніж під час банківської кризи у 2015 році

Вісім з 24 банків, які брали участь в оцінці якості активів і стрес-тестуванні Національного банку України, потребують докапіталізації на загальну суму 6,1 млрд грн. Про це сказала сьогодні на прес-брифінгу заступник голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Як зазначила Рожкова, це невелика сума порівняно із 220 млрд грн, яка сформувалася за результатами стрес-тестів у 2015 році.

Докапіталізація на 6,1 млрд грн потрібна восьми банкам за підсумками оцінки за базовим макроекономічним сценарієм. "За несприятливим сценарієм ще п’ять банків потребують капіталізації. Загальна потреба у капіталі 13 банків за несприятливим сценарієм складає 42,1 млрд грн. Для покриття потреби в капіталі за несприятливим сценарієм банки повинні розробити та виконати плани реструктуризації до кінця 2019 року", - зазначається в матеріалах НБУ.

"Зважаючи на суттєвий прогрес в реструктуризації балансів, який відбувся з часу діагностики 2015 року, ми очікуємо, що наступного року значно зменшиться кількість банків, для яких буде виявлено потребу у капіталі за базовим та несприятливим сценаріями", - зазначила Рожкова.

Восьми банкам потрібна докапіталізація на 6,1 млрд грн, - НБУ

bank.gov.ua

Відзначимо, НБУ проводив стрес-тестування банків з квітня 2018 року.

Нагадаємо, агентство Fitch у спеціальній доповіді в травні 2018 року зазначало, що низці українських банків може знадобитися подальша докапіталізація. При цьому Fitch констатувало поліпшення платоспроможності українських банків, оскільки більшість із 25 найбільших банків, які контролюють понад 90% активів сектора, відповідали нормативу достатності капіталу (10%).